Λιγότερο από μισό τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου κατέδειξε η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονησίφορος – δυτικά» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο υπεράκτιο τεμάχιο «11» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, από την κοινοπραξία των εταιρειών Total/Eni.

Ads

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα αποτελέσματα αυτά δεν καθιστούν το κοίτασμα από μόνο του εμπορεύσιμο, ωστόσο ανέφερε ότι η ανακάλυψη είναι ενθαρρυντική, αφού επιβεβαιώνει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος (ανακάλυψη φυσικού αερίου) και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ».

«Αν με ρωτάτε αν είμαι ικανοποιημένος, σαφώς θα προτιμούσα να ήταν πιο μεγάλη ανακάλυψη, αλλά εν πάση περιπτώσει, στη συγκεκριμένη αφού βλέπαμε ότι η δομή δεν είναι μεγάλη, κρατούσαμε μικρό καλάθι», ανέφερε.

Ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν να έχουν πέσει οι εταιρείες τόσο πολύ έξω στις εκτιμήσεις τους και το τεμάχιο να μην είναι εμπορεύσιμο, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι αυτό δείχνει για ακόμα μια φορά τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που υπάρχει σε αυτές τις δραστηριότητες. Πρόσθεσε ότι η γεωλογία είναι κάτι στο οποίο δεν μπορεί να έχει κάποιος οποιανδήποτε επιρροή.

Ads

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, ο υπουργός είπε ότι εντός 30 ημερών, βάσει της σύμβασης, η κοινοπραξία Total/Eni οφείλει να δώσει στο υπουργείο αναλυτική αναφορά για τη γεώτρηση και να το ενημερώσει αν θα προχωρήσει σε επιβεβαιωτική γεώτρηση ή όχι.

Όπως είπε, οι εκτενείς πληροφορίες που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των γεωτρητικών εργασιών θα χρησιμοποιηθούν για την εκπόνηση περαιτέρω μελετών, αποσκοπώντας στην τελική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της γεώτρησης «Onesiphoros West 1» και στον καθορισμό του μελλοντικού ερευνητικού προγράμματος της κοινοπραξίας για το Τεμάχιο «11».

Η αναλυτική αξιολόγηση για το τεμάχιο «11» θα διαρκέσει μήνες, όπως ενημέρωσε τον υπουργό η εταιρεία.

«Αναμένουμε την αξιολόγηση για να συζητήσουμε για το τεμάχιο 11. Για τα υπόλοιπα τεμάχια, αφού έχει ολοκληρωθεί και αυτή η γεώτρηση και μας αφήνουν ενθαρρυντικά στοιχεία, αναμένουμε από τις κοινοπραξίες να μας ενημερώσουν πότε και με ποια σειρά θα γίνουν οι γεωτρήσεις», σημείωσε.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιος άλλος στόχος στο τεμάχιο «11» και τόνισε ότι κάθε γεωτρητική δραστηριότητα δίνει ανεκτίμητες πληροφορίες για να ληφθούν σωστές αποφάσεις για τη συνέχεια.

Όπως είπε, και από τις δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο «9» στις οποίες δεν βρέθηκε καν ταμιευτήρας πόσο μάλλον φυσικό αέριο, ήταν πολύτιμες οι πληροφορίες που είχαν συλλεγεί.

Η συνέχεια

Αναφορικά με τις ποσότητες που χρειάζονται ώστε να είναι ένα κοίτασμα εμπορεύσιμο, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται από την εκμετάλλευσή του και έδωσε το παράδειγμα του Αφροδίτη όπου υπάρχουν 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, όμως με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά του πετρελαίου διεθνώς, υπάρχουν προκλήσεις και δυσκολίες.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι εταιρείες αυτές δεν θα ανταγωνίζονταν να πάρουν τα τεμάχια αν δεν είχαν τις προοπτικές για ανακαλύψεις οι οποίες θα ήταν εμπορικά σημαντικές.

Παράλληλα ανέφερε ότι η γεώτρηση στο «11» προχώρησε πρώτη αφού ήταν η σειρά του για γεώτρηση και η καλύτερη δομή που είχε εντοπιστεί μέχρι εκείνο το σημείο ήταν η δομή του «Ονησίφορου-δυτικά». Σημείωσε ότι τα υπόλοιπα τεμάχια αδειοδοτήθηκαν πολύ πρόσφατα, έχουν συλλεγεί τα τρισδιάστατα δεδομένα και θα πρέπει να γίνει επεξεργασία και επιλογή των στόχων.

Πρόσθεσε ότι η κοινoπραξία Exxon Mobil – Qatar Petroleum έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο στόχος για γεώτρηση στο τεμάχιο «10» είναι το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ενώ αναμένει από τις εταιρείες των τεμαχίων «6» και «8» να ενημερώσουν με ποια σειρά και πότε θα γίνουν οι δικές τους γεωτρήσεις, αφού ανέμεναν το αποτέλεσμα του «Ονησίφορου».