Πρόεδρος των Εργατικών στη Βρετανία αναδείχθηκε ο Τζέρεμι Κόρμπιν κερδίζοντας με συντριπτική πλειοψηφία στις εσωκομματικές εκλογές. Ο «Άγγλος Τσίπρας», όπως αρκετοί τον αναφέρουν, έχει ως στόχο να αλλάξει ριζικά το κόμμα των Εργατικών και να τερματίσει την 10ετή κυριαρχία των Συντηρητικών. Το σίγουρο είναι πως η νίκη δημιουργεί νέα δεδομένα στην βρετανική πολιτική σκηνή.

Ads

Ο Κόρμπιν, 66 ετών, επικράτησε με 59,5%, έναντι του Μπέρναμ που συγκέντρωσε 19%, του Κόπερ 17% και του Κένταλ με 4,5%.  Οι τρεις αντίπαλοι του, όλοι τους πιο νέοι πιο συμβατικοί και λιγότερο αριστεροί, δεν κατάφεραν να σταθούν εμπόδιο στην ανάδειξή του στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος αυτή τη στιγμή στη Βρετανία, μετά τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

«Θέλω να κάνω το κόμμα μου πιο δημοκρατικό», ήταν το πρώτο μήνυμα που έστειλε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, σημειώνοντας πως το Εργατικό Κόμμα έχει αλλάξει τους τελευταίους τρεις μήνες και ότι έχει ενισχυθεί, καθώς «ο λαός θέλει μια καλύτερη Βρετανία».

Το Reuters από την πλευρά του σχολιάζοντας την επικράτηση του Τζέρεμι Κόρμπιν αναφέρει πως αυτή δεν αποκλείεται να φέρει πιο κοντά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Η νίκη του 66χρονου Κόρμπιν χαρακτηρίζεται από πολλούς ως επανάσταση για το Εργατικό Κόμμα καθώς είναι σφοδρός επικριτής των πολιτικών της λιτότητας και επιθυμεί τη ριζική αλλαγή της πολιτικής θέσης του Εργατικού Κόμματος που στηρίζεται στο μοντέλο του Τόνι Μπλερ.

Ads

Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως ο «Άγγλος Τσίπρας» και η νίκη σηματοδοτεί μια ξαφνική αλλαγή στις προτιμήσεις κυρίως των κεντροαριστερών ψηφοφόρων μετά την κρίση. Φιλειρηνιστής, οπαδός μιας οικονομικής πολιτικής που θα επιβάλει μεγαλύτερη φορολογία στους πιο πλούσιους, κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη όσων αναζητούν μια εναλλακτική πολιτική. «Θριαμβεύει διότι εκπροσωπεί την απόρριψη της παραδοσιακής πολιτικής τάξης και επειδή οι άλλοι υποψήφιοι δεν μπόρεσαν να εμπνεύσουν ενθουσιασμό και ελπίδα», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Άντριου Χάροπ γενικός γραμματέας του κεντροαριστερού ινστιτούτου Fabian Society.

Ο διάδοχος του Εντ Μίλιμπαντ θα έχει την αποστολή να οδηγήσει το κόμμα της αντιπολίτευσης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές το 2020 και φυσικά θα επιχειρήσει να τερματίσει τη 10ετή διακυβέρνηση των Συντηρητικών. Ήδη όμως ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει δεχτεί επιθέσεις τόσο από τους Συντηρητικούς, όσο και από στελέχη στο εσωτερικό του κόμματός του που τον κατηγορούν ως «υπερβολικά Αριστερό». Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν πως ο Κόρμπιν αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τους Συντηρητικούς να προσελκύσουν τους κεντρώους ψηφοφόρους που έχουν θορυβηθεί από τον ριζοσπαστικό λόγο του.