Σε αδιέξοδο δρόμο βαδίζει η Ευρώπη ενώ οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές θα την διχάσουν σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που από την Ρώμη υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική σταθερότητα δεν αποτελεί την προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Αυτό, κατά τον ίδιο, φαίνεται από τα αποτελέσματα και την πορεία της κρίσης. 

Ads

«Για να επιτευχθεί η ελαστική εργασία απαιτείται η κατάλυση των συνταγματικών δικαιωμάτων και η συρρίκνωση της δημοκρατίας», είπε ο Α. Τσίπρας κατά την διάρκεια συνέντευξης στα γραφεία της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ιταλική πρωτεύουσα. «Στην καρδιά της Ευρώπης δεν μπορούν να υπάρχουν εργασιακές σχέσεις οι οποίες εφαρμόζονται στην νοτιανατολική Ασία», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Ματέο Ρέντσι αποδέχεται το Σύμφωνο Σταθερότητας και ζητά απλώς μια χαλάρωση. Σαν να λέμε ότι δέχεται, κανείς, να φορά ζουρλομανδία, αλλά ζητά, μόνον, να είναι λίγο πιο χαλαρός», πρόσθεσε. «Ο ιταλικός λαός, με την ψήφο του, έκανε μια σοφή επιλογή, δίνοντας στην Αριστερά μια ακόμη ευκαιρία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και, παράλληλα, δοκιμάζοντάς την», είπε σχολιάζοντας ότι «σε εποχή κρίσης η ανάδειξη των διαφορών στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς αποτελεί πολυτέλεια».

Μιλώντας από το ίδιο βήμα, συνόψισε σε τρία σημεία τους κύριους μελλοντικούς στόχους της «πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που πρέπει να δημιουργηθεί στην ευρωπαϊκή περιφέρεια:

Ads
  • Μια νέα κοινωνική συμφωνία, ένα νέο New Deal, για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
  • Ευρωπαϊκή λύση στο θέμα του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης.
  • Ανάκτηση των κοινωνικών κατακτήσεων και της Δημοκρατίας.