Μήνυμα για συνεργασία της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων που μπορεί «να γκρεμίσει το τείχος του χρήματος που διαιρεί την Ευρώπη σε Βορρά και Νότο και σε δανειστές και πιστωτές» έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα του ιδρυτικού συνεδρίου του ισπανικού κόμματος Podemos. Αναφερόμενος την ελληνική πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για «αμαχητί παράδοση» στην τρόικα και ζήτησε εκ νέου εκλογές.
 

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε «θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό» και «χαιρετισμό ελπίδας, νίκης και προοπτικής» σημειώνοντας ότι σε Ελλάδα και Ισπανία ο χρόνος της ιστορίας επιταχύνεται. «Είναι πια ξεκάθαρο πως μαζί μπορούμε – Podemos – να κάνουμε πράξη σύντομα – και θα το κάνουμε – το μέχρι χθες ακατόρθωτο. Ν’ αλλάξουμε τη πορεία της Ευρώπης» σημείωσε θέτοντας τους εξής στόχους: «να σταματήσουμε την καταστροφική λιτότητα. Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Να βάλουμε τους ανθρώπους στο προσκήνιο, πάνω από τα κέρδη των τραπεζών και των πολυεθνικών»
 
«Κάθε μέρα που περνά, το λαϊκό κίνημα στις χώρες μας, με τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην Ελλάδα και τους Podemos στην Ισπανία, γίνεται το αντίπαλο δέος στη νεοφιλελεύθερη, γερμανικής κοπής, ηγεμονία στην Ευρώπη» υποστήριξε τονίζοντας οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει. «Τώρα Τώρα πια δε ρωτάνε τον ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει αν η κ. Μέρκελ του πει «όχι». Ρωτάνε την Καγκελάριο τί θα κάνει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Podemos σχηματίσουν προοδευτικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην Ισπανία και ακυρώσουν τη λιτότητα».  
 
«Σας γέννησαν οι πλατείες της αγανάκτησης» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Podemos. «Τι ώρα είναι;  Ώρα να φύγουν», έγραφαν τα πανό στη Πλατεία ντελ Σολ και στην Πλατεία Συντάγματος. Τι ώρα είναι τώρα; Ώρα να φεύγουν και ο Ραχόι και ο Σαμαράς.  Ώρα να έρθουμε. Οι λαοί του Νότου. Με τις δυνάμεις της ελπίδας και της ανατροπής στην Ελλάδα και την Ισπανία» τόνισε προσθέτοντας ότι στα χρόνια που έρχονται ο Νότος, η ευρωπαϊκή περιφέρεια θα ξαναγράψει την ιστορίας της Ευρώπης.
 
Στη συνέχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε «το τρίπτυχο για ν’ ανασάνει η Ευρώπη τον αέρα της ανάπτυξης»:
 

  • «Άμεσος τερματισμός της λιτότητας»
  • «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος» για την οργανωμένη αναδιάρθρωση των χρεών της Ευρωζώνης.
  • «Ευρωπαϊκό New Deal» δημοσίων επενδύσεων με αυτοτελή και ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Δείτε την ομιλία του Τσίπρα (από το 63ο λεπτό) 

«Καμία συμφωνία με το δημόσιο χρέος στο ράφι»
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε από το βήμα του συνεδρίου των Podemos ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί «καμία συμφωνία ερήμην του ελληνικού λαού  και ιδιαίτερα καμία συμφωνία, με το δημόσιο χρέος στο ράφι». Δεν δεχόμαστε και δεν δεσμευόμαστε σε προαπαιτούμενα περικοπών και λιτότητας, που ανατροφοδοτούν την υπερχρέωση» σημείωσε χαρακτηριστικά και ζήτησε για ακόμη μια φορά εκλογές: «ζητάμε εκλογές, γιατί θέλουμε ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης από τον ελληνικό λαό». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι «αντί να διαπραγματευτεί παραδίδεται αμαχητί για να έρθει η τρόικα στην Αθήνα αλλάζοντας και νόμους που μόλις πριν από λίγες μέρες η ίδια έχει ψηφίσει».  
 
«Το μεγάλο δίλλημα»
 
«Θα μείνουμε υποταγμένοι στην λογική του χρηματοπιστωτικού κέρδους; Ή θα θέσουμε την οικονομία, την πολιτική  και τους θεσμούς στην υπηρεσία της κοινωνίας;» είναι σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το μεγάλο δίλλημα «που αφορά πριν από όλα, τις χώρες του Νότου. τους λαούς που κατηγορήθηκαν για τεμπελιά, σπατάλη και εύκολη ζωή, όταν κλήθηκαν να φορτωθούν τις ζημιές των τραπεζών».
 
Σημείωσε ότι πλέον ο ευρωπαϊκός Νότος αλλάζει τους συσχετισμούς και δημιουργεί νέες συμμαχίες «ξεκινώντας την ανατροπή». «Εμείς είμαστε η μόνη αντίρροπη δύναμη στο μερκελισμό και το πραγματικό αντίπαλο δέος στη σκοτεινή Ευρώπη της λιτότητας και των φαντασμάτων της. Της άκρας και λαϊκιστικής δεξιάς, του νεοναζισμού, της βίας, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού».
 
«Μαζί μπορούμε ν’ αλλάξουμε την Ευρώπη και θα την αλλάξουμε.  Θα γκρεμίσουμε το τείχος του χρήματος που διαιρεί την Ευρώπη σε Βορρά και Νότο, σε δανειστές και πιστωτές.  Θα την επανενώσουμε, σε δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική βάση. Γιατί η λιτότητα δεν καταστρέφει μόνο το Νότο, καταστρέφει όλη την Ευρώπη» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας «το μήνυμα που σας στέλνουμε είναι ένα μήνυμα ενότητας.  Για να κάνουμε πραγματικότητα την ελπίδα και το όνειρο μιας μεγάλης ιστορικής αλλαγής.  Για Να μετατρέψουμε την απόγνωση και την αγωνία εκατομμυρίων ανθρώπων σε πείσμα και θέληση.  Να αναβαθμίσουμε  τους κοινωνικούς αγώνες από το επίπεδο της αντίστασης και της διαμαρτυρίας, στο επίπεδο της ζωντανής πολιτικής προοπτικής.  Να συσπειρώσουμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στο κοινό εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο της μεγάλης ανατροπής».   
 
«Ξέρουμε ότι ο δρόμος προς το μέλλον είναι δύσβατος.  Αλλά ξέρουμε επίσης ότι στο σημείο που βρισκόμαστε, η αλλαγή στην Ευρώπη είναι πια μια ιστορική απαίτηση. Σε αυτή την ιστορική απαίτηση αυτή οφείλουμε να ανταποκριθούμε και θα ανταποκριθούμε. Να ξέρετε ότι ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μας αγώνας.  Οι νίκες σας είναι και δικές μας νίκες. Θα νικήσουμε» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτος γγ του Podemos ο Ιγκλέσιας

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας εξελέγη με 88% γενικός γραμματέας του Podemos, ενώ με ποσοστά πάνω από 74% εξελέγησαν τα 62 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής. Σημειώνεται πως συνολικά υπήρξαν 71 υποψηφιότητες για τη θέση του γενικού γραμματέα. Στην ηγεσία του Podemos εκλέχθηκε όλη η αρχικη ομάδα που στάθηκε κοντά στον Ιγκλέσιας, όπως ο οργανωτικός υπεύθυνος Ινίχο Εριχόν, ο οικονομολόγος Χούαν Κάρλος Μονεδέρο, η καθηγήτρια της σχολής Πολιτικών Επιστημών Καρολίνα Μπεσκάνσα και ο πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Κάρλος Χιμένεθ Βιγιαλέχο. «Τώρα ξεκινούν οι δυσκολίες και όταν κερδίσουμε τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 θα ξεκινήσουν τα πολύ δύσκολα» είπε στις πρώτες του δηλώσεις ο Πάμπλο Ιγκλέσιας. «Το ‘Podemos’ δεν είναι ένα πολιτικό πείραμα. Είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας του καθεστώτος. Είναι η σκούπα που θα σαρώσει την κοινωνία και την διαφθορά» συνέχισε.

Ads

Στο κλείσιμο του συνεδρίου του Podemos στο Τεάτρο Απόλο της Μαδρίτης συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο δήμαρχος της Μαριναλέδα και ηγέτης του συνδικάτου εργατών γης SAT Σάντσεθ Γκορδίλιο και η ηγεσία του «ΣΥΡΙΖΑ Γαλικίας», που θα κατεβεί μαζί με το Podemos στις αυτοδιοικητικές εκλογές της άνοιξης.