«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια απολύτως σεβαστή αντιπροσωπεία στην «Ευρωομάδα της Αριστεράς» (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια νέα διάσπαση της Αριστεράς θα είναι απολύτως επικίνδυνη και εξυπηρετεί τις δυνάμεις που επιδιώκουν την κλιμάκωση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα θα όφειλε να απορρίψει απολύτως αιτήματα τα οποία αποσκοπούν στον φτηνό εντυπωσιασμό και την δυσφήμηση», λέει η Γκάμπι Τσίμερ, η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ads

Για την προαναγγελία του Μάρτιν Σουλτς ότι τελειώνει η πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη, η Γκ. Τσίμερ τονίζει ότι «οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κάνουν εδώ και χρόνια τίποτα κατά της πολιτικής αυτής. Δεν θα μπορέσουν ούτε τώρα, από τη μια μέρα στην άλλη, να την καταργήσουν και μάλιστα με την δεδομένη συντηρητική πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η (νέα) γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο υποτάσσεται στα κελεύσματα των νεοφιλελεύθερων απαιτήσεων για λιτότητα. Έχω μεγάλες αμφιβολίες ότι πραγματικά θα υπάρξει μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική».

Η αριστερή πολιτικός επισημαίνει επίσης ότι με το νέο μεγάλο συνασπισμό μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) δεν πρέπει να περιμένει κανείς στην Γερμανία «μια πραγματικά νέα αρχή ή μια ριζική αλλαγή της σημερινής πολιτικής. Σε γενικές γραμμές δεν νομίζω ότι θα αλλάξει τίποτα».

Στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι η βάση του SPD θα καταψηφίσει τη συμφωνία για νέο μεγάλο συνασπισμό απαντά ότι «θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη. Η νεολαία όμως και ορισμένοι από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος τάσσονται κατά του συνασπισμού. Εάν τα μέλη καταψηφίσουν τον συνασπισμό θα φέρουν σε δύσκολη θέση την ηγεσία του κόμματος, το οποίο θα βυθιζόταν σε κρίση» όπως εκτιμά και προσθέτει πως «τα μέλη φοβούνται αυτόν τον κίνδυνο».

Ads