«Βαρύ πλήγμα» για την Άνγκελα Μέρκελ εκτιμά το γερμανικό περιοδικό Spiegel πως ενδέχεται να αποτελέσει η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο.

Ads

Η καγκελάριος βάλλεται, κυρίως από την ακροδεξιά, για την πολιτική της στο προσφυγικό, την ώρα που ανακτούσε μέρος της χαμένης δημοτικότητάς της. Πρόκειται για έναν «εφιάλτη και για την Άνγκελα Μέρκελ που βλέπει τις πιθανότητές της να επανεκλεγεί το 2017 να μειώνονται», γράφει το Spiegel.

«Αυτοί οι θάνατοι είναι της Μέρκελ!», έγραψε στο Twitter ένα στέλεχος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ο Μάρκους Πρέτσελ, αναφερόμενος στους 12 νεκρούς της τρομοκρατικής επίθεσης.

«Η Γερμανία δεν είναι πλέον ασφαλής έναντι της τρομοκρατίας του ριζοσπαστικού ισλαμισμού», συμπλήρωσε η ηγέτιδα της AfD, η Φράουκε Πίτρι, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι’ αυτό στην απόφαση της καγκελαρίου της Γερμανίας να άρει τις πύλες και η χώρα να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο και μετανάστες το καλοκαίρι του 2015.
Η ισλαμιστική απειλή «εισήχθη κατά τρόπο συστηματικό και ανεύθυνο στη διάρκεια του περασμένου ενάμιση χρόνου», επέμεινε η ίδια.

Ads

Όμως οι επιθέσεις εναντίον της Μέρκελ δεν προέρχονται μόνο από το χώρο της ακροδεξιάς. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τους Βαυαρούς της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ. Εδώ και καιρό το CSU, ακολουθώντας την Εναλλακτική Γερμανία στην ακροδεξιά ατζέντα, έχει επικρίνει τη Μέρκελ για την πολιτική της στο προσφυγικό και έχει ζητήσει να θεσπιστεί ετήσιο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη γερμανική επικράτεια.

«Πρέπει τώρα να διερωτηθούμε για τους κινδύνους που η άφιξη ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων στη χώρα εγείρουν για εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών του ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν. Η κοινή γνώμη δεν θα αποδεχόταν «να συνεχίσουμε με μια κατάσταση στην οποία έχουμε αυξημένους κινδύνους διάπραξης επιθέσεων από πρόσωπα τα οποία εμπνέονται από τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό», συνέχισε ο Χέρμαν, παραπέμποντας προφανώς στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των προσφύγων και μεταναστών που υποδέχθηκε η Γερμανία είναι μουσουλμάνοι.

Αντιδράσεις και από τους «λαγούς»

Αντιδράσεις υπήρξαν και από το εξωτερικό και μάλιστα από τους «λαγούς» της Γερμανίας και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον οικονομικό τομέα. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε πως «η υπομονή» των ανατολικοευρωπαίων «εξαντλείται» ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, επιρρίπτει προσωπικά στη Μέρκελ την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο και να διατείνεται ότι οι μετανάστες δεν έχουν «καμιά θέση» στην Ευρώπη. «Η Γερμανία πληρώνει βαρύ τίμημα για αυτή την πολιτική», συμπλήρωσε ο υπουργός της τσεχικής κυβέρνησης.

Το ρίσκο της Μέρκελ

Η τραγωδία στη χριστουγεννιάτικη αγορά καταγράφηκε τη στιγμή που η καγκελάριος είχε αρχίσει να ανακτά ένα μέρος του εδάφους που είχε χάσει τους τελευταίους 16 μήνες λόγω της μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία. Αφού είδε τη δημοτικότητά της να πέφτει στις αρχές της χρονιάς και το κόμμα της, την CDU, να τιμωρείται σε πολλές κρατιδιακές εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες το AfD κατέγραψε μεγάλη άνοδο, η Άνγκελα Μέρκελ κατέγραφε εδώ και μερικές εβδομάδες άνοδο στις δημοσκοπήσεις. Οι πιο πρόσφατες έδιναν στο κόμμα της έως και το 37% των προθέσεων ψήφου ενόψει των εθνικών εκλογών του 2017, ενώ είχαν υποχωρήσει ως το 30%.

Η Μέρκελ, προφανώς ζυγίζοντας κι αυτό το στοιχείο, ανακοίνωσε στα τέλη του Νοεμβρίου ότι θα διεκδικήσει τέταρτη θητεία στην καγκελαρία στην εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί πιθανόν τον Σεπτέμβριο του 2017, διαψεύδοντας κάποιες αμφιβολίες που υπήρχαν.

Παράλληλα, στο συνέδριο του κόμματός της νωρίτερα τον Δεκέμβριο μετέβαλε πολύ αισθητά τη στάση και τη ρητορική της όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες επί το αυστηρότερο, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους της. Τάχθηκε εξάλλου υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας και υποσχέθηκε ότι δεν θα επαναληφθεί ποτέ μια κατάσταση όπως αυτή του φθινοπώρου του 2015, όταν έφθασαν στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

Για τον Κρίστιαν Μέλινγκ, αναλυτή στο German Marshall Fund, το σημαντικότερο ρίσκο για την καγκελάριο είναι «το πώς θα αντιδράσει το δικό της κόμμα» στο ότι η πολιτική της τείνει να εκληφθεί ως η αιτία που ο κίνδυνος τρομοκρατικών ενεργειών στη Γερμανία είναι «αυξημένος». Είναι πολύ πιθανό η πτέρυγα των πιο σκληρών συντηρητικών να «επιδιώξει περισσότερες παραχωρήσεις από πλευράς της στα ζητήματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης», προέβλεψε ο ίδιος.