Σε τρεισήμισι χρόνια φυλακή καταδικάστηκε ο Ισπανός ράπερ από τη Μαγιόρκα Τζόσε Μικέλ Αρένας Μπελτράν, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Valtonyc, εξαιτίας των στίχων που γράφει. 

Ads

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε ότι τα κομμάτια του που είναι διαθέσιμα δωρεάν στο κοινό μέσω διαδικτύου, περιέχουν μηνύματα υπέρ της τρομοκρατίας και δυσφημιστικά ενάντια στο στέμμα της χώρας. 

Σε κάποιους στίχους του, ο ράπερ, μόλις 24 ετών, ασκεί κριτική στην ισπανική μοναρχία για τις σχέσεις που έχει με την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, την εξωτερική της πολιτική και τα χρήματα που ξοδεύει για την βασιλική της ζωή: «Η κατάσταση με ανησυχεί λίγο, πως θα ζήσω δυο οικογένειες: τη δική μου και την βασιλική». 

image

Ads

Οι δικηγόροι που υπερασπίζονται τον Valtonyc υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του πελάτη τους στην ελευθερία της έκφρασης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, υποστηρίζοντας ότι το hip-hop και το rap συχνά περιέχουν προκλητική ή συμβολική γλώσσα.

Μόλις εκδόθηκε η απόφαση ο Valtonyc έγραψε στο twitter: «Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου βγήκε. Τρία χρόνια και έξι μήνες φυλακή για τα τραγούδια μου. Θα μπω φυλακή. Όταν έχω περισσότερες πληροφορίες θα πω περισσότερα». 

Η υπόθεση της φυλάκισης του Valtonyc έχει ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έγιναν σε πολλές πόλεις της Ισπανίας. Το δικό της μήνυμα έστειλε και η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, λέγοντας ότι «είναι εξαιρετικά λυπηρό να πρέπει να παλέψεις για κάτι τόσο ευνόητο, όπως ότι η ραπ δεν είναι έγκλημα». 

Πηγή: Independent