Τρία άτομα συνελήφθησαν την Παρασκευή από τις βελγικές αρχές σε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις σε προάστια των Βρυξελλών, μια στο Φορεστ και μια στο Σκαρμπέκ. Και τα τρία άτομα συνδέονται με τη σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία, την οποία απέτρεψαν οι γαλλικές αρχές με τη σύλληψη ενός ατόμου την Πέμπτη.

Ads

Πρόκειται για τον Ρεντά Κρικέτ, έναν 34χρονο Γάλλο που τον περασμένο Ιούλιο είχε καταδικαστεί ερήμην από βελγικό δικαστήριο σε 10ετή κάθειρξη για τη συμμετοχή του σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο, τον αποκαλούμενο «Συριακό Σύνδεσμο» που στρατολογούσε τζιχαντιστές.

Δύο από τους τρεις συλληφθέντες του Βελγίου έχουν τραυματιστεί στο πόδι. Οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα μόνο τα μικρά ονόματα των δύο συλληφθέντων, αυτών του Φόρεστ, αλλά όχι του άνδρα που συνελήφθη στη μεγάλη επιχείρηση στο Σκαρμπέκ. Πρόκειται για τους Ταουφίκ Α. και Σαλά Α. Τραυματίες είναι ο Ταουφίκ Α. και ο άνδρας που συνελήφθη στο Σκάρμπεκ.

Ο εν λόγω άνδρας στο Σκάρμπεκ φέρεται να επιχείρησε να διαφύγει με ένα σακίδιο, ωστόσο χτυπήθηκε από αστυνομικά πυρά. Στη συνέχεια ένα ρομπότ της αντιτρομοκρατικής έλεγξε την τσάντα του, ενώ ο ίδιος ήταν τραυματισμένος στο έδαφος. Ειδικές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν στη συνέχεια έρευνα στο διαμέρισμα στο οποίο διέμενε.

Ads

Ερασιτεχνικά βίντεο από τη σύλληψη του άνδρα στο Σκάρμπεκ:

image

Όπως ανακοίνωσε ο Βέλγος Γενικός Εισαγγελέας συνολικά από την Πέμπτη έχουν συλληφθεί εννέα άτομα. Δύο ακόμη συνελήφθησαν στη Γερμανία.  Ωστόσο οι βελγικές αρχές άφησαν σήμερα ελεύθερους τους τρεις από αυτούς τους υπόπτους. Υπό κράτηση παραμένουν οι Φαϊσάλ Σ., Αμπού Α. και ένας τρίτος, του οποίου τα στοιχεία επίσης δεν έχουν ανακοινωθεί.