Αν και όλες οι εταιρείες δίνουν στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου ενόψει των γερμανικών εκλογών την άλλη Κυριακή, ο υποψήφιος της Χριστιανοδημοκρατικής Πολιτικής Συμμαχίας (CDU-CSU) Άρμιν Λάσετ ελπίζει ακόμα.

Ads

«Νομίζω ότι θα κερδίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά από τη Στουτγάρδη. «Έχουμε όλες τις πιθανότητες να είμαστε πρώτοι», είχε ήδη διαβεβαιώσει, τη Δευτέρα, στο Βερολίνο.
Προφανώς, κάποιοι θα αντιτείνουν, δεν μπορεί να πει κάτι διαφορετικό. Πράγματι.

Ωστόσο,  σύμφωνα με τη Le Monde, αυτή η αισιοδοξία δεν είναι εντελώς αβάσιμη. Να γιατί:

1) Οι δημοσκοπήσεις σταθεροποιούνται

Ανάμεσα στα τέλη Ιουλίου και τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι διακυμάνσεις στις δημοσκοπήσεις ήταν ιδιαίτερα απότομες: κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το CDU-CSU μειώθηκε κατά 10 περίπου μονάδες στην πρόθεση ψήφου (από 30% σε 20%), ενώ το SPD κέρδισε κατά σχεδόν ίδιες μονάδες (από 15% σε 25 %).

Ads

Από την περασμένη εβδομάδα, οι καμπύλες έχουν εξομαλυνθεί: το SPD δεν ανεβαίνει πλέον και το CDU-CSU έχει σταματήσει να πέφτει, την Τρίτη, μάλιστα εμφάνισε ανοδική πορεία στο βαρόμετρο του Ινστιτούτου Forsa, κάτι που δεν είχε συμβεί από τα τέλη Ιουνίου. Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, το CDU-CSU πιστώθηκε με 21% των ψήφων (+ 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) και το SPD με 25% (καμία μεταβολή).

Οι επόμενες μέρες θα δείξουν εάν αυτοί οι αριθμοί σηματοδοτούν ή όχι την αρχή μιας επιστροφής. Σε κάθε περίπτωση, δίνουν κάποια ελπίδα στους αξιωματούχους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και εξέχον στέλεχος του CDU, Μάρκους Σόντερ, ο οποίος, την Τρίτη, δήλωσε στη βαυαρική εφημερίδα «Augsburger Allgemeine»: «Αρχίζουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια μιας αντιστροφής της τάσης. (…) Θεωρώ ότι όλα είναι πιθανά. Μπορούμε ακόμα να φτάσουμε το “SPD”. Η διαφορά είναι πολύ πιο μικρή από ό,τι πιστεύουν πολλοί σήμερα».

2) Οι αναποφάσιστοι δεν ήταν ποτέ τόσο πολλοί

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, οι ψηφοφόροι που είναι ήδη σίγουροι για την επιλογή τους είναι λιγότεροι φέτος: 60 %, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από την 1η έως την 7η Σεπτεμβρίου και δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Την ίδια αντίστοιχα χρονική περίοδο πριν από τις εκλογές, το 2017  ήταν 65% και το 2013 76%.

Η δημοσκόπηση φαίνεται πως έκανε ακόμη πιο αισιόδοξο τον Γενικό Γραμματέα του CDU, Πολ Ζιέμιακ. «Ο αριθμός των αναποφάσιστων είναι υψηλότερος από ποτέ. Η πιθανή αριστερή συμμαχία χάνει έδαφος. Ένα πράγμα είναι σαφές: η αντιστροφή της τάσης έχει αρχίσει. Ας πατήσουμε γκάζι τώρα και ας αγωνιστούμε! Μαζί με τον Άρμιν Λάσετ», έγραψε στο Twitter, την
Τετάρτη, ο υπ’αρ. δύο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

3) Ο παράγοντας Μέρκελ

Ο Άρμιν Λάσετ θα μπορεί να στηριχθεί στην Άνγκελα Μέρκελ τις τελευταίες ημέρες της εκστρατείας. Προγραμματίζονται δύο κοινά ταξίδια: την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου στην πόλη Στράλσουντ, στην εκλογική περιφέρεια της καγκελαρίου, στη Βαλτική, και στο Άαχεν, το προπύργιο του Άρμιν Λάσετ.

Ο συντηρητικός υποψήφιος, ο οποίος στοιχηματίζει στη δημοτικότητα της Άνγκελα Μέρκελ, ελπίζει ότι η παρουσία της στο πλευρό του θα του φέρει τύχη. «Είχε έρθει την παραμονή των περιφερειακών εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (το 2017). Και καθώς αυτό είχε επιτυχία, θα ξαναχρησιμοποιήσουμε τη συνταγή», δήλωσε, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του CDU.