Με τις λέξεις «Πίσω στη Σένγκεν», ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στη Βιέννη με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, με τον οποίο συμφώνησαν πως μόνον ο αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα οδηγήσει σε έξοδο από την προσφυγική κρίση.

Ads

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παράλληλα με μία αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων, η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού τις ανθρωπιστικές συνέπειες των αποφάσεών της και να υποστηρίξει προπάντων την Ελλάδα, καθώς, όπως τόνισε, «η δοκιμασία του ευρωπαϊσμού μας θα συνίσταται, αφενός στην επιστροφή στο καθεστώς της Συνθήκης Σένγκεν και αφετέρου στη συμπαράστασή μας προς την Αθήνα, στη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου».

Η Βιέννη ήταν ο πρώτος σταθμός μίας πολυήμερης περιοδείας του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε χώρες των Βαλκανίων, με διαδοχικές του επισκέψεις στη Σλοβενία (ήδη σήμερα το βράδυ), την Κροατία, την ΠΓΔΜ, την Ελλάδα και την Τουρκία, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου για την προσφυγική κρίση, με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Στις δηλώσεις του μετά τις σημερινές συνομιλίες τους στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως «η Αυστρία δεν είναι η αίθουσα αναμονής για τη Γερμανία» και επανέλαβε την γραμμή της αυστριακής κυβέρνησης εναντίον μίας πολιτικής μεταφοράς προσφύγων.

Ads

Επειδή για τη χώρα του είναι σημαντική η Συνθήκη Σένγκεν, για το λόγο αυτό προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο να αποσαφηνίζεται ήδη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, το ποιος επιτρέπεται να έλθει στην Ευρώπη, ποιος πρέπει να επαναπροωθηθεί και ποιος θα κατανέμεται στην Ευρώπη, ενώ εάν δεν υπάρχει αυτή η σαφήνεια στα εξωτερικά σύνορα, τότε χώρες όπως η Αυστρία θα πρέπει να δράσουν στα σύνορά τους.

Φάιμαν: Ας παραλαμβάνει απευθείας πρόσφυγες από την Ελλάδα η Γερμανία

Να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Ελλάδα και από τις γειτονικές χώρες της Συρίας, ζητά από τη Γερμανία ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας «Κουρίρ», συμπληρώνοντας πως δεν επιτρέπεται η χώρα του να γίνει «προθάλαμος της Γερμανίας».

Ταυτόχρονα, ο Αυστριακός καγκελάριος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, παρόμοιο με εκείνο για τη διάσωση των τραπεζών, του οποίου οι πόροι, όπως σημειώνει, θα χρησιμοποιούνται για την προστασία των εξωτερικών συνόρων στην Ελλάδα και για την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν από την περίθαλψη των αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία πρέπει να καθορίσει μία ημερήσια ποσόστωση και να εκδώσει έγγραφα διέλευσης για πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Τουρκία ή την Ιορδανία, από τα οποία θα διαπιστώνεται πως οι πρόσφυγες που φθάνουν, μπορούν να εισέλθουν στη Γερμανία.

Δεν μπορεί να γίνεται περαιτέρω αποδεκτό, καθημερινά να μετακινούνται πολλές χιλιάδες πρόσφυγες προς την Κεντρική Ευρώπη και από την άλλη πλευρά η Γερμανία να ανακοινώνει ότι «σήμερα αφήνει να εισέλθουν στη χώρα μόνον 1.000 ή 2.000», σημειώνει ο Βέρνερ Φάιμαν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ