Καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να είναι πιο σημαντική από οποιοδήποτε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ads

Κύριος σκοπός της επίσκεψής του στην Κύπρο, ανέφερε ο πολωνικής εθνικότητας ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ήταν να συζητήσει τα περαιτέρω βήματα στα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Αναστασιάδης και Τουσκ είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών και από τις δύο πλευρές.

«Δεν βρίσκομαι εδώ για να ασκήσω πίεση στην Κύπρο, αλλά για να ακούσω τις θέσεις της ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» επισήμανε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένωση 28 κρατών – μελών, πρόσθεσε και σημείωσε ότι «η Κύπρος είναι τόσο σημαντική, όσο η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και οποιοδήποτε άλλο κράτος – μέλος».

Ads

Ο Τουσκ εξέφρασε τη στήριξη του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και απένειμε τα εύσημα στην κυπριακή κυβέρνηση για την οικονομία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η Κύπρος βρισκόταν στην άκρη της αβύσσου και σήμερα έχει σταθεί στα πόδια της».

Ο Νίκος Αναστασιάδης, από την πλευρά του, κατέστησε σαφές στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προτίθεται να συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου, εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως διατυπώνονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και στο πρωτόκολλο της Άγκυρας».

«Είναι αδικαιολόγητο, αντιπαραγωγικό και απαράδεκτο, να μετατοπισθεί το βάρος της ευθύνης για την προσφυγική κρίση στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε.

Οι συνομιλίες Αναστασιάδη – Τουσκ ολοκληρώθηκαν με γεύμα εργασίας, καθώς το απόγευμα ο δεύτερος μεταβαίνει στην Άγκυρα για νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.