Η διπλωματική γλώσσα, που χρησιμοποιείται στις κοινές συνεντεύξεις ηγετών, δεν «κάλυψε» τις μεγάλες αντιθέσεις και τις δυσκολίες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και στη συνάντηση της Βάρνας στη Βουλγαρία, μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Ads

«Διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο καθώς και φυσικά, με την κράτηση πολιτών της ΕΕ», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντηση. Υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα στην Κύπρο σε σχέση με το δικαίωμα της  να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ.

Εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του γιατί, όπως είπε, ορισμένες ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης υπονομεύουν το κράτος δικαίου στη χώρα. Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η επανεβεβαίωση της οποίας από τις δύο πλευρές ήταν και το βασικό θέμα της συνάντησης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξή της προς τους Σύριους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν στον πρόεδρο της Τουρκίας, και την «ανησυχία» τους για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας, αν και ο Τουσκ δήλωνε την ίδια στιγμή, ότι η ΕΕ και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ότι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών. Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν χαρακτηρίζει τρομοκράτες τους Κούρδους στο Αφρίν και με αυτή τη δικαιολογία επιτέθηκε στην Αφρίν. 

Η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοικτό και ειλικρινή διάλογο, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε οι δύο πλευρές έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί. Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι «απαραίτητο», σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.  Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε ακόμη από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «επανεξετάσει» το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών. «Ελπίζω ότι αυτό το θέμα θα τελειώσει πριν το Πάσχα, με δίκαιο τρόπο», σημείωσε. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο απόηχο της Συνόδου, οι Τούσκ και Γιούνκερ έθεσαν επιτακτικά το θέμα των δύο στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόνο για αυτό το θέμα συζητούσαν με τον Τούκρο Πρόεδρο για 20 λεπτά. Ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση χωρίς όμως να δεσμευθεί. 

Ads

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ. Είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας. Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης και ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο. Επανέλαβε επίσης το αίτημά του για ένταξη των Τούρκων πολιτών σε ένα ειδικό καθεστώς για ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρώπη.