Την ανάγκη να βρεθεί ομοφωνία για το προσφυγικό, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ υπεραμύνθηκε των φιλοευρωπαϊκών του αισθημάτων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το καλοκαίρι να ληφθούν αποφάσεις επί του θέματος με τη μέθοδο της ειδικής πλειοψηφίας.

Ads

«Ελπίζω ότι καταφέραμε να καθαρίσουμε την ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Τουσκ προσθέτοντας ότι «άξιζε» να τεθεί το θέμα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, καθώς υπάρχει ευρεία υποστήριξη στην άποψή του ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με συναίνεση. «Η επίτευξη συμβιβασμού είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρά» τόνισε, ενώ σημείωσε ότι το Μάρτιο θα πρέπει να καταγράφει η πρόοδος προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ερωτηθείς σχετικά με την αξιολόγησή του για την αποτελεσματικότητα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων και εάν άλλαξε άποψη μετά την αντίδραση ορισμένων ηγετών, σημείωσε:

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η σκληρή αντίδραση είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το θέμα των ποσοστώσεων είναι σημαντικό, αλλά δεν αποτελεί τη λύση».

Ads

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για το πιο «χρονοβόρο» ζήτημα σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το μεταναστευτικό.

Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν παίρνει το μέρος της μιας ή της άλλης ομάδας κρατών, αλλά έκανε μια «ειλικρινή» και «τεκμηριωμένη» ανάλυση της κατάστασης. Παράλληλα, επισήμανε ότι η επίτευξη συναίνεσης είναι σημαντική, καθώς εάν επικρατήσει η λύση της ειδικής πλειοψηφίας, δεν είναι «συνώνυμη της αλληλεγγύης».

Από την πλευρά του, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν είναι «υπέρμαχος» της ειδικής πλειοψηφίας, γιατί δεν ευνοεί την «ενότητα», ωστόσο περιλαμβάνεται στη Συνθήκη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Επίσης αντέκρουσε την άποψη του Τουσκ ότι η μετεγκατάσταση δεν ήταν αποτελεσματική και κάλεσε τα κράτη-μέλη να επαναφέρουν την αλληλοκατανόηση και την ενότητα.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις περί αντι-ευρωπαϊκού σχεδίου Τουσκ, ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι γνωρίζει τον Τουσκ «πολλά χρόνια» και ότι είναι «εξαιρετικά φιλοευρωπαϊστής και αφοσιωμένος στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Επίσης αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του επίτροπου Αβραμόπουλου, είπε πως ορισμένες φορές λέγονται πράγματα από θυμό χωρίς να σημαίνει ότι αυτές είναι οι απόψεις της Επιτροπής. «Γνωρίζω ότι ο Αβραμόπουλος είναι καλός Επίτροπος. Ήταν μια παρεξήγηση και δεν πρέπει να δίνουμε περισσότερη σημασία», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν απέφυγε να επιρρίψει έστω και εμμέσως ευθύνες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, συνεχάρη την εσθονική προεδρία λέγοντας με νόημα ότι εργάστηκε για την «ενότητα», την ώρα που άλλοι λειτούργησαν «διχαστικά».