Σκοπιμότητες εκτός Ευρώπης για το μαζικό προσφυγικό ρεύμα προς την Γηραια Ήπειρο, βλέπει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Όπως είπε ξένοι ηγέτες -τους οποίους δεν κατονόμασε – με μοχλό τη μαζική εισροή προσφύγων στην Ευρώπη, προσδοκούν στην πολιτική εξασθένιση της.

Ads

«Για πρώτη φορά αφότου ενεπλάκην στην πολιτική, άκουσα πολιτικούς να δηλώνουν ανοικτά ότι οι πρόσφυγες, οι οποίοι κατευθύνονται προς την Ευρώπη είναι η μέθοδός τους για να επιβάλουν σε αυτή την τελευταία ορισμένες συμπεριφορές», είπε ο Τουσκ, μιλώντας σε ευρωπαϊκό φόρουμ στην Πολωνία.

«Ορισμένοι λένε ότι είναι η μέθοδός τους για την εξασθένηση της Ευρώπης ως πολιτικού θεσμού», συνέχισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλώντας να «εξαχθούν τα συμπεράσματα που επιβάλλεται».

«Οι πρόσφυγες έχουν μετατραπεί σε στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης και ενίοτε, στα χέρια και κατά τις βουλές ορισμένων πολιτικών, μετατρέπονται σε αντικείμενο παζαριού, ή σε νέο στοιχείου του υβριδικού πολέμου, τις πρώτες εκδηλώσεις του οποίου είδαμε στην Κριμαία και στο Ντονμπάς», στην ανατολική Ουκρανία, υποστήριξε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ads

«Δεν μιλάω αποκλειστικά και μόνο για τη Ρωσία», διευκρίνισε ο ίδιος.

Καταλήγοντας τόνισε ωστόσο ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να υποδέχεται τους πρόσφυγες που προσπαθούν να σωθούν από τον πόλεμο.