«Χωρίς ενεργοποίηση του άρθρου 50 δεν θα ξεκινήσουμε καμία διαπραγμάτευση» δήλωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσερχόμενος για την σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών.

Ads

Σεβόμαστε τη βρετανική απόφαση αλλά παράλληλα σεβόμαστε και τις Συνθήκες, σημείωσε ο Τούσκ  και πρόσθεσε «Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιήσει την διαδικασία εξόδου. Αυτή είναι η νομική διαδικασία»

Σύμφωνα με τον Τούσκ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη «να εκκινήσει τις διαδικασίες του διαζυγίου και σήμερα, χωρίς όμως ενθουσιασμό, καθώς το σενάριο αυτό δεν είναι το ιδανικό για εμάς».

Υπάρχουν «συγκεκριμένες θέσεις» αλλά δεν θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εξόδου χωρίς την ειδοποίηση από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ads

«Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Η Ευρώπη είναι έτοιμη αν και δεν είναι το σενάριο που επιθυμούσαμε».

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο σημείωσε ότι τη μέρα του δημοψηφίσματος αισθάνθηκε σαν να έφυγε ένας φίλος από το σπίτι αλλά και πόσο σημαντικό είναι το σπίτι.

Ό,τι συνέβη όμως συνέβη και πρέπει να συνεχίσουμε στην ατζέντα μας, τόνισε. Σήμερα θα συζητήσουμε για το προσφυγικό αλλά και τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ.

Αύριο, Τετάρτη οι 27 θα συζητήσουμε σε άτυπη συνεδρίαση τα επόμενα βήματα για την Ευρώπη και το μέλλον. Θα προτείνω να συναντηθούμε και το Σεπτέμβριο σε μια άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα, κατέληξε.