«Οι ροές παράτυπων μεταναστών στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να φτάσουν στο τέλος» ανέφερε σε tweet του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων δεν προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες, αλλά ότι επρόκειτο για κοινή απόφαση των 28 κρατών – μελών της ΕΕ.

Ads

«Δεν είναι θέμα μονομερών ενεργειών, αλλά κοινή απόφαση της ΕΕ των 28» σημείωσε ο Τουσκ.

Νωρίτερα, σε άλλο μήνυμά του στο Twitter, ο Τούσκ ευχαρίστησε τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την «εφαρμογή τμήματος της πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Υπενθυμίζεται ότι, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είχε ανακοινώσει τη «λήξη της παράτυπης ροής μεταναστών» στον Βαλκανικό Διάδρομο, αλλά ότι στο τελικό ανακοινωθέν δεν είχε συμπεριληφθεί η φράση «ο Βαλκανικός Διάδρομος έκλεισε» εξαιτίας των αντιρρήσεων της Ελλάδας και της Γερμανίας. 

Ads

     
Σλοβενία, Σερβία   και Κροατία    ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς στις προσφυγικές ροές, η ΠΓΔΜ -που έχει ήδη κλείσει τα σύνορα στην Ειδομένη για τρεις ημέρες- ανακοίνωσε ότι αναμένεται να λάβει παρόμοια μέτρα που θα οδηγήσουν πιθανώς σε «σφράγισμα» του Βαλκανικού Διαδρόμου μέχρι την νέα Σύνοδο Κορυφής.