Ένα σιβηρικό κύμα ψύχους, το οποίο οι μετεωρολόγοι ονόμασαν «το τέρας από τα ανατολικά» έχει προκαλέσει χιονοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες πολλών ετών σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και αυτές οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν.

Ads

Χιονοθύελλες από τη Σιβηρία έπληξαν σήμερα τη Βρετανία και την Ιρλανδία που βιώνουν τον πιο δριμύ χειμώνα από το 1991, προκαλώντας την ακινητοποίηση εκατοντάδων αυτοκινήτων σε δρόμους στη Σκωτία, κλείνοντας σχολεία και καθηλώνοντας αεροπλάνα στο έδαφος.

Με το χιόνι να φθάνει έως και τα 90 εκατοστά και τη θερμοκρασία να πέφτει έως και τους -10,3 βαθμούς Κελσίου στη Σκωτία, η Βρετανία και η Ιρλανδία εξέδωσαν κόκκινους συναγερμούς συνιστώντας στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους στη διάρκεια της νύχτας στον αυτοκινητόδρομο M80 που συνδέει τη Γλασκόβη με το Εδιμβούργο, ενώ πτήσεις και σιδηροδρομικά δρομολόγια ακυρώθηκαν τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ιρλανδία. Ένας γιατρός δήλωσε στο Ρόιτερς πως το προσωπικό αποκλείστηκε λόγω του χιονιού σε ένα νοσοκομείο κοντά στη Γλασκόβη.

Ads

Συνολικά στην Ευρώπη το κύμα ψύχους, που αποκαλέστηκε «Το Θηρίο της Ανατολής» από τα βρετανικά ΜΜΕ, «Η Αρκούδα της Σιβηρίας» στην Ολλανδία, το «Κανόνι του χιονιού» στη Σουηδία ή «Μόσχα-Παρίσι» στη Γαλλία, προκάλεσε τουλάχιστον 54 θανάτους από την περασμένη Παρασκευή (23/2) σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων: 21 ανθρώπων στην Πολωνία, έξι στην Τσεχική Δημοκρατία, πέντε στη Λιθουανία, τεσσάρων στη Γαλλία και στη Σλοβακία, τουλάχιστον τριών στην Ισπανία, δύο στην Ιταλία, στη Ρουμανία, στη Σερβία και στη Σλοβενία, ενός στην Ολλανδία, στην Αγγλία και στη Σουηδία.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται και πολλοί άστεγοι: τρεις στη Γαλλία και στην Τσεχική Δημοκρατία από την Παρασκευή, δύο στην Ιταλία και ένας στις Αστούριες, στη βόρεια Ισπανία.

image

Ανεστάλησαν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου λόγω της κακοκαιρίας

Το αεροδρόμιο του Δουβλίνου ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις αρχής γενομένης από τις 18.00 ώρα Ελλάδας και «πιθανόν» έως το Σάββατο εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων και του παγετού που έχουν προκαλέσει «κόκκινο συναγερμό» στην Ιρλανδία, όπως έγινε γνωστό σε ένα δελτίο τύπου που δημοσίευσε στον ιστότοπό του.

Λίγο νωρίτερα η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Aer Lingus ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεων από τις 17.00 ώρα Ελλάδας. Την απόφαση αυτή ακολούθησαν όλες οι αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο του Δουβλίνου, ενώ η Ryanair αναστέλλει τις πτήσεις της από τις 18.00 ώρα Ελλάδας.

Δεδομένων των κακών μετεωρολογικών συνθηκών που αναμένεται να διαρκέσουν έως την Παρασκευή, εξαιτίας της καταιγίδας Έμμα και του κύματος ψύχους, το αεροδρόμιο του Δουβλίνου εκτιμά ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα «ξεκινήσουν εκ νέου τα δρομολόγιά τους το Σάββατο το πρωί».