Δεν πρόκειται να υπάρξει οριστική συμφωνία για το Κυπριακό αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έρθει σε συμφωνία με την τουρκοκυπριακή για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, διεμήνυσε ο Εργκιούν Ολγκούν, επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις.

Ads

«Πλησιάζουμε ένα σημείο καμπής. Οι Ελληνοκύπριοι χρειάζεται να αποφασίσουν εάν και κατά πόσον επιθυμούν να μοιραστούν την εξουσία, ή εάν και κατά πόσον θέλουν να προχωρήσουν μόνοι τους, με τους δικούς τους πόρους», ανέφερε μιλώντας στο Reuters και πρόσθεσε: «Οι υδρογονάνθρακες είναι ένα κοινό ζήτημα. Δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις διαπραγματεύσεις».

Ο Εργκιούν Ολγκούν πρότεινε να σταματήσουν οι έρευνες και να συσταθεί μια κοινή επιτροπή από τις δύο πλευρές ώστε να αποφασιστεί πως θα χειριστούν την ανάθεση των συμβάσεων και την διανομή των κερδών. «Αν αυτή η πρόταση δεν εισακουσθεί οι συνομιλίες ενδέχεται να αποτύχουν ολοσχερώς και η τουρκοκυπριακή διοίκηση να επιδιώξει να κάνει δικές της έρευνες και να αναθέσει την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων στα βόρεια και στα νότια», είπε. «Προσφερόμαστε να συνεργαστούμε. Αν αρνηθούν, θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στην δική μας ιδιοκτησία», σημείωσε.

Η κατάσταση αυτή «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση που θα αρχίσουμε να μιλάμε για ένα βελούδινο διαζύγιο των δύο πλευρών», κατέληξε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής.

Ads

Κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για τους υδρογονάνθρακες

Τη θέσπιση ενός πλαισίου που θα διέπει τις διαβουλεύσεις Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, με σκοπό τη διευκόλυνση του διαλόγου και την προώθηση της τριμερούς συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, προς όφελος των χωρών τους και της ευρύτερης περιοχής, αποφάσισαν οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, της Ελλάδας, Γιάννης Μανιάτης και της Αιγύπτου, Σερίφ Ισμαήλ κατά τη συνάντηση που είχαν στην Κύπρο.

Επίσης, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν, προσδιόρισαν συγκεκριμένους τομείς για τριμερή και ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία. Πρόκειται για περιβαλλοντικά πρότυπα για τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, μεθόδους για διασφάλιση της ασφάλειας στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, ενεργειακές υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων, και ενδυνάμωση θεσμικών δομών και ανάπτυξη δυνατοτήτων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στη δήλωση σημειώνεται ότι οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να επαναλάβουν την κοινή πεποίθησή τους ότι «η ανακάλυψη σημαντικών υδρογονανθρακικών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε και πρέπει να χρησιμεύσει ως καταλύτης για μία ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Επιπλέον, οι τρεις υπουργοί τόνισαν ότι αυτή η συνεργασία «θα προωθηθεί καλύτερα μέσω της συμμόρφωσης των χωρών της περιοχής, με τις εδραιωμένες Αρχές του διεθνούς δικαίου». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισαν «τη δέσμευση και τον σεβασμό των χωρών τους προς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και οι τρεις χώρες είναι συμβαλλόμενα κράτη» καταλήγει η κοινή διακήρυξη.

Η συγκεκριμένη συνάντηση αποτελεί την πρώτη υπουργική συνάντηση μεταξύ των τριών κυβερνήσεων, σε συνέχεια της συνόδου κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών- κυβερνήσεων του Καΐρου, στις 8 Νοεμβρίου, η οποία, όπως τονίζεται στην κοινή διακήρυξη, αποτελεί ορόσημο.