Η συνέχεια στο διαδίκτυο… της διπλωματικής κρίσης Τουρκίας και Ολλανδίας, καθώς πολλοί λογαριασμοί Twitter – που δεν έχουν σχέση με τη διαμάχη – δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση και γέμισαν μηνύματα από χάκερ – υποστηρικτές του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο επικαλούμενο το Reuters, οι κυβερνοπειρατές χρησιμοποίησαν hashtags, όπως #Nazialmanya (ναζιστική Γερμανία) και #Nazihollanda (ναζιστική Ολλανδία), και έσπασαν λογαριασμούς εκδοτών, κυβερνητικών υπηρεσιών, προέδρων μεγάλων εταιρειών, αλλά και απλών χρηστών του twitter.

Στους λογαριασμούς που δέχθηκαν επίθεση αναρτήθηκαν μηνύματα με ναζιστικά σύμβολα, μια σειρά από hashtag και η φράση: «Τα λέμε στις 16 Απριλίου», δηλαδή την ημέρα διεξαγωγής του τουρκικού δημοψηφίσματος για την αλλαγή του πολιτεύματος της Τουρκίας από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία.

Μεταξύ των λογαριασμών Twitter που δέχθηκαν επίθεση ήταν αυτός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Γάλλου πολιτικού Αλέν Ζιπέ, του υπουργείου Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας και του BBC North America.

Ads

Το BBC North America έχει αναρτήσει ήδη το μήνυμα: «Γεια σας, προσωρινά χάσαμε τον έλεγχο του λογαριασμού αυτού, αλλά έχουμε επιστρέψει στην κανονική ροή».

Άλλοι λογαριασμοί που δέχθηκαν επίθεση είναι αυτοί της εφημερίδας Die Welt, του Forbes και του Reuters Japan, αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Unicef USA.

«Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν το πρωί προβλήματα σε πολλούς λογαριασμούς (…) Εντοπίσαμε γρήγορα την πηγή, η οποία περιορίζεται σε μια τρίτη εφαρμογή. Αναστείλαμε αμέσως τα δικαιώματά της», επεσήμανε ένας εκπρόσωπος του Twitter.

Από την πλευρά της η εν λόγω εφαρμογή, το twitter Counter, ξεκίνησε έρευνα για την κυβερνοπειρατεία που υπέστη και η οποία επέτρεψε την υποκλοπή πολλών λογαριασμών twitter, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Ομέρ Γκινόρ.

«Ξεκινήσαμε έρευνα για το θέμα (…) Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να περιοριστούν τέτοιου είδους κυβερνοπειρατείες εναντίον λογαριασμών των χρηστών μας», διευκρίνισε ο ίδιος.