Τουλάχιστον 40 πρόσφυγες πνίγηκαν όταν η φουσκωτή λέμβος στην οποία επέβαιναν βυθίστηκε καθώς άρχισε να χάνει αέρα, μετά την αναχώρησή τους από τη Λιβύη και πριν προλάβουν να προσεγγίσουν τις ιταλικές ακτές. Σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής κατάφερε να διασώσει 91 ανθρώπους, ενώ όταν έφτασε στο σημείο η λέμβος είχε βυθιστεί κατά το ήμισυ. Σύμφωνα με τους επιζώντες στη λέμβο επέβαιναν 120 έως 140 άνθρωποι.

Ads

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη Λαμπεντούζα. «Όπως συμβαίνει συχνά, η λέμβος, η οποία φουσκώθηκε στην παραλία λίγο πριν από την αναχώρηση, άρχισε γρήγορα να ξεφουσκώνει. Οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν και συγκεντρώθηκαν στη μία πλευρά της», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ιταλία Φλάβιο ντι Τζάκομο.

Την ίδια ώρα ένα άλλο περιπολικό σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής προσέφερε βοήθεια σε μια δεύτερη λέμβο που βρισκόταν σε κίνδυνο με 106 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων μια Νιγηριανή, η οποία γέννησε πάνω στο πλοίο στο οποίο επιβιβάστηκε όταν διασώθηκε. Στον τοκετό βοήθησε μια ιατρική ομάδα του Τάγματος της Μάλτας που βρισκόταν πάνω στο πλοίο και η Νιγηριανή και το αγοράκι που γέννησε είναι καλά στην υγεία τους και διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση μόλις έφτασαν στην Λαμπεντούζα.

Σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, περισσότεροι από 118.500 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία από την αρχή της χρονιάς και περίπου 2.580 έχουν χάσει τη ζωή τους στο ταξίδι αυτό ή αγνοείται η τύχη τους.

Ads