Την αποκάλυψη ότι τουλάχιστον 28 γερμανικές τράπεζες , ανάμεσά στις οποίες η Deutsche Bank και η Commerzbank, βρίσκονται στη λίστα των Panama Papers, κάνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Ads

«Τουλάχιστον 28 γερμανικές τράπεζες κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια στις υπηρεσίες της εταιρείας Μοσάκ Φονσέκα του Παναμά», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, που είναι μέλος της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), η οποία βρίσκεται πίσω από την αποκάλυψη των 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων που προέρχονται από την δικηγορική εταιρεία Μοσάκ Φονσέκα του Παναμά και ξεσκεπάζουν αυτούς που βρίσκονται πίσω από τις off shore εταιρίες των φορολογικών παραδείσων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι γερμανικές τράπεζες, δημιούργησαν ή διαχειρίστηκαν μέσω της Μοσάκ Φονσέκα πάνω από 1.200 εταιρείες – βιτρίνες για τους πελάτες τους.

Μόνο η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, είχε χρησιμοποιήσει ως το 2007 πάνω από 400 εξωχώριες επιχειρήσεις, αναφέρει η εφημερίδα. Ανάμεσα σε άλλες γερμανικές τράπεζες που αξιοποίησαν τις υπηρεσίες της Μοσάκ Φονσέκα ξεχωρίζουν η Commerzbank, η Dresdner Bank, αλλά και η BayernLB. Η εφημερίδα αναφέρεται σε 24 τουλάχιστον ακόμα κρατιδιακές και περιφερειακές γερμανικές τράπεζες χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της δικηγορικής εταιρείας του Παναμά, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάζει.

Ads

Το γερμανικό έντυπο φιλοξενεί και τις απαντήσεις των μεγάλων τραπεζών που εμπλέκονται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής παγκοσμίως.

«Στη Deutsche Bank, αναγνωρίζουμε πλήρως τη σημασία του προβλήματος αυτού και βελτιώσαμε τις διαδικασίες υποδοχής πελατών και επαλήθευσης των στοιχείων των προσώπων με τα οποία συνδιαλλασσόμαστε», ανέφερε η τράπεζα.

Η Commerzbank από την πλευρά της, επίσης διαβεβαίωσε ότι «άλλαξε πορεία» με «αξιόπιστο τρόπο» από το 2008.

Δεν θα μπορούσε να έλειπε η Siemens

Η Siemens που την προηγούμενη δεκαετία πρωταγωνίστησε στα πρωτοσέλιδα για το μεγάλο σκάνδαλο δωροδοκιών, δεν θα μπορούσε να λείπει από τα Panama Papers.

Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, ποσά που είχαν τοποθετηθεί από στελέχη της Siemens σε «μαύρα» ταμεία στη Νότια Αμερική δεν επεστράφησαν στην εταιρεία. «Περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και στις Μπαχάμες», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο όμιλος σε μία πρώτη τοποθέτηση ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη ενημερωθεί σχετικά με τα έγγραφα, αλλά θεωρεί ότι αφορούν «παλαιότερες, γνωστές υποθέσεις», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Siemens στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η στάση του Βερολίνου

Μετά τις αποκαλύψεις διεθνών μέσων ενημέρωσης που συμμετέχουν στις έρευνες της Διεθνούς Ένωσης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) σχετικά με τις εκατοντάδες χιλιάδες υπεράκτιες εταιρείες-γραμματοκιβώτια στον Παναμά, ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι «το Βερολίνο ευελπιστεί ότι οι αποκαλύψεις θα δώσουν έναυσμα για την κλιμάκωση του αγώνα εναντίον του ξεπλύματος χρήματος και της φορολογικής απάτης».

Τα έγγραφα, περιήλθαν στην κατοχή της Süddeutsche Zeitung στις αρχές του 2015 και η εφημερίδα κατόπιν τα έθεσε μέσω ICIJ στη διάθεση 370 δημοσιογράφων σε πάνω από 70 χώρες.