Τοπικές εκλογές – «πρόβα» για τις εθνικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Ισπανία. Μετά τις κάλπες που στήθηκαν στην Ανδαλουσία και έφεραν ήττα για το λαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αλλά όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακά ποσοστά για τα υπόλοιπα κόμματα οι Ισπανοί ψηφίζουν και πάλι για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών και των τοπικών κυβερνήσεων. 

Ads

Οι εκλογές θεωρούνται βαρόμετρο καθώς θα δείξουν αν τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στα νεοσύστατα κόμματα θα επαληθευτούν στις κάλπες οδηγώντας σε θέσεις εξουσίας. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στους Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας από το χώρο της Αριστεράς και τους Ciudadanos («Πολίτες») από τον κεντρώο φιλελεύθερο χώρο. Οι τελευταίοι σε αρκετές δημοσκοπήσεις βρίσκονται στην τρίτη θέση – μετά το Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα – ξεπερνώντας τους Podemos. 

Εκλογές θα διεξαχθούν σε 13 περιφέρειες και σε περισσότερες από τις 8.000 πόλεις για δημαρχιακά συμβούλια. Τριάντα πέντε εκατομμύρια ψηφοφόροι, σε σύνολο 46,5 εκατομμυρίων κατοίκων, καλούνται στις κάλπες. 

Ρυθμιστικός παράγοντας θα είναι οι αναποφάσιστοι που φτάνουν το 30%. Πάντως αναμένεται αυξημένη συμμετοχή των νέων, τους οποίους έχουν προσελκύσει οι καινούργιοι σχηματισμοί. Οι μεγάλες μάχες θα δοθούν σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη.

Ads

Στη Μαδρίτη θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους η Εσπεράνθα Αγκίρε του Λαϊκού Κόμματος και η Μανουέλα Καρμένα του συνασπισμού Ahora Madrid που υποστηρίζεται από κινήματα της Αριστεράς και τους Podemos. Ρυθμιστικό ρόλο θα παίξουν οι «Πολίτες» καθώς οι ψήφοι που θα πάρουν θα καθορίσουν ποιος θα πάρει τη δημαρχία. 

Στη Βαρκελώνη οι Podemos στηρίζουν το ψηφοδέλτιο της Barcelona en Comu με επικεφαλής την ακτιβίστρια ενάντια στις εξώσεις, Άδα Κολάου. Ο συνασπισμός προηγείται αν και όχι με μεγάλο προβάδισμα εκείνου που στηρίζει το κεντροδεξιό κόμμα του προέδρου της Καταλονίας, Αρτούρ Μας. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι «Πολίτες». 

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ που ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Ανδαλουσία βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο σήμερα τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τους σοσιαλιστές καθώς στη Μαδρίτη βρίσκονται στην τρίτη θέση ενώ στη Βαρκελώνη σχεδόν δεν υπάρχουν καταλαμβάνοντας την έβδομη θέση.