Στη διάθεση του πρωθυπουργού βρίσκεται η παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Ads

Όλα ξεκίνησαν από τη χθεσινή συνέντευξη του Γιάννη Μουζάλα στον ΣΚΑΪ, κατά την οποία ο αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στην ΠΓΔΜ με τον όρο Μακεδονία.

Διαβάστε επίσης:
• Μια κρίση εθνικής υποκρισίας…
• Η χώρα της ξιπασμένης στρουθοκαμήλου. Του Στέλιου Κούλογλου

Η επίμαχη δήλωση Μουζάλα

Κατά τη δήλωσή του στο ΣΚΑΪ ο Γιάννης Μουζάλας χρησιμοποίησε τις ονομασίες Σκόπια και ΠΓΔΜ, ενώ σε ένα σημείο ανέφερε το όνομα «Μακεδονία».

Ads

«Νομίζουμε και έχουμε στοιχεία ότι με αυτή την προσδοκία και την ελπίδα παίξανε βρόμικο παιχνίδι οργανώσεις οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές ή αλληλέγγυοι, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς, εθελοντές, αλληλέγγυους και τις ΜΚΟ που βοηθάνε στην Ειδομένη και οργανώσανε το πέρασμά τους στη Μακεδονία», είπε σε κάποιο σημείο.

Την παραίτησή του ζήτησε ο Καμμένος

Η αναφορά αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και από πλευράς της αντιπολίτευσης, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος και επικεφαλής των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος παρενέβη μέσω twitter  ζητώντας την παραίτηση Μουζάλα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανόρθωσε άμεσα την αναφορά του, εξηγώντας ότι επρόκειτο για μία λεκτική γκάφα, που δεν απηχεί την πολιτική του θέση για το θέμα ονοματοδοσίας της ΠΓΔΜ. Ζήτησε επίσης συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι επρόκειτο για λάθος εν τη ρύμη του λόγου.

Ο Πάνος Καμμένος, ανυποχώρητος επανήλθε σήμερα στο θέμα δηλώνοντας ότι: «Ο κ. Μουζάλας οφείλει να παραιτηθεί. Δεν υπάρχουν γκάφες στην πολιτική. Τις γκάφες τις πληρώνουμε» και γνωστοποίησε ότι συγκαλείται η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ για να συζητήσει το θέμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Λίγο νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί η συνεργασία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με μέλη της κυβέρνησης, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα που έχει προκύψει, προκαλώντας τριγμούς στην κυβέρνηση.

Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να «καρατομήσει» μέσα στην ημέρα τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Και βέβαια ο κ. Μουζάλας θα πρέπει να παραιτηθεί όχι μόνο γιατί αποκάλεσε τα Σκόπια, Μακεδονία, αλλά διότι η κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό έχει αποτύχει πλήρως και κάποιος επιτέλους θα πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτό», συνέχισε ο πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης. Οφείλει η κυβέρνηση εντός της ημέρας να δώσει μια απάντηση. Δεν μπορεί να σέρνεται άλλο αυτή η υπόθεση», είπε συγκεκριμένα.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε λόγο για «ατόπημα» του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού – προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας. Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση», σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ένα πράγμα μόνο δεν είχαμε ακούσει από την κυβέρνηση, το να λένε τα Σκόπια “Μακεδονία”. Και να που έγινε και αυτό δια στόματος του κ. Μουζάλα», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος. Ο κ. Καλλιάνος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταδικάσει τα λεγόμενα του κ. Μουζάλα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Τη στήριξη του στον Γιάννη Μουζάλα εξέφρασε το Ποτάμι, εξαπολύοντας βολές προς τον Πάνο Καμμένο και καλώντας τους «εθνοκάπηλους να συμμαζευτούν». «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραιτηθεί ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά τα σαρδάμ δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς. Εθνοκάπηλοι όλων των ειδών συμμαζευτείτε. Η χώρα έχει τραγικά προβλήματα μπροστά της, μην καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα», σχολίασε σε ανακοίνωση του το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.