Στη Μάλτα βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελούμενη από 7 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ο  Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια.

Ads

Σημαντικές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της κυβέρνησης στη Μάλτα εξέφρασε η επικεφαλής της αποστολής, Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί Ιντ Βελντ, μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Τζόζεφ Μουσκάτ. Μπροστά σε συγκέντρωση διαδηλωτών έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Βαλέτα η Ιντ Βελντ δήλωσε ότι ο Μουσκάτ πρέπει να παραιτηθεί αμέσως και ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ένωσης και της Μάλτας έχει πληγεί σοβαρά, αφού δεν έχει κάνει τίποτε τίποτα για να μετριάσει τις ανησυχίες.

«Πιστεύω ότι όλοι παραδέχονται, περιλαμβανομένου του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι έχει διαπράξει ορισμένα σοβαρά σφάλματα κρίσης και θα έλεγα ότι το να παραμείνει περισσότερο από όσο χρειάζεται είναι ακόμη ένα σφάλμα κρίσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Η Μάλτα αποτελεί μέρος της Ε.Ε. και όλοι οφείλουμε να τηρούμε τους ίδιους κανόνες και μπορούμε να συμμετέχουμε στην Ε.Ε. μόνον εάν εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον. Η βάση για την εμπιστοσύνη αυτή δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή». 

Ο Μαλτέζος Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να παραιτηθεί τον Ιανουάριο προκειμένου το κόμμα του να έχει χρόνο για να επιλέξει νέο ηγέτη αλλά η αποστολή εντείνει τις πιέσεις της ενώ χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν καθημερινά στη Βαλέτα ζητώντας την άμεση απομάκρυνσή του.

Ads

Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στη διήμερη αποστολή της στη Μάλτα, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τη δολοφονία που αγγίζουν πλέον το πρωθυπουργικό γραφείο, συναντάται εκτός από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, τον γενικό εισαγγελέα, δημοσιογράφους, μέλη της κοινωνίας των πολιτών και την οικογένεια της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίζια.

Η οικογένεια της δολοφονημένης δημοσιογράφου και η αντιπολίτευση κατηγορούν τον Μουσκάτ ότι έχει παρέμβει στην έρευνα προκειμένου να προστατεύσει το στενό του συνεργάτη Κιθ Σέμπρι. Ο οποίος κατονομάστηκε από τον μεγαλοεπιχειρηματία Γιόργκεν Φενετς – από τους πιο πλούσιους της χώρας – που επιχειρούσε να διαφύγει, ως ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας. Και οι δύο άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέλιος Κούλογλου έχει αναδείξει σε κάθε επίπεδο το θέμα της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου ενώ με πρωτοβουλία του έχει θεσπιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βραβείο για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και δημοσιογράφους που φέρει το όνομά της.

 
 
 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 

Μάλτα μόλις έχουμε επισκεφθεί τον υπό παραίτηση πρωθυπουργού για την δολοφονία της δημοσιογραφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλιθια

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Στέλιος Κούλογλου (@stelioskouloglou) στις

3 Δεκ, 2019 στις 1:31 πμ PST