Τα σημεία που τους ενώνουν και όχι τις διαφορές τους επέλεξαν να αναδείξουν η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά την συνέντευξη Τύπου η οποία προηγήθηκε σήμερα των συνομιλιών των δύο πλευρών στο Βερολίνο. Κεντρικά θέματα ήταν οι προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, οι διατλαντικές σχέσεις και η κατάσταση στην Συρία.

Ads

«Η ποικιλία των απόψεων πρέπει να μας εμπλουτίζει και όχι να μας ενοχλεί. Μέχρι τα μέσα του έτους θέλουμε από κοινού να καταθέσουμε απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας», δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη στις προτάσεις για την Ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια ανοιχτή συζήτηση και στο τέλος την βούληση και την δυνατότητα για συμβιβασμό, προκειμένου να δώσουμε κεντρικές απαντήσεις για τους πολίτες της Ευρώπης στις παγκόσμιες προκλήσεις» και συγκεκριμένα στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, την κοινή εξωτερική πολιτική, την περαιτέρω ανάπτυξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και της τραπεζικής ένωσης. 

Στο ίδιο πνεύμα και ο Γάλλος Πρόεδρος, τόνισε από την πλευρά του πως «ζούμε σε μια μοναδική στιγμή της ευρωπαϊκής περιπέτειας» και ζήτησε «μια πιο σαφή συγκατάθεση για τις μεταρρυθμίσεις, αντί να μπλέκουμε με τις λεπτομέρειες. Αυτή τη στιγμή το θέμα δεν είναι να συζητήσουμε για το ένα ή το άλλο εργαλείο, αλλά να είμαστε σίγουροι ποιον στόχο θέλουμε να πετύχουμε».

«Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, συμφωνήσαμε ότι είναι επαρκώς ασφαλισμένη από τις κρίσεις», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας πως ένας τομέας στον οποίο είναι αισιόδοξη είναι η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης. Η καγκελάριος επανέλαβε τη θέση της αναφορικά ότι η αλληλεγγύη πρέπει να συνδέεται με την ευθύνη κάθε μεμονωμένου κράτους για τους κινδύνους που διατρέχει.

Ο Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να δημιουργήσουν νέους μηχανισμούς αλληλεγγύης, όπως η τραπεζική ένωση, πέρα από τα ήδη υφιστάμενα εργαλεία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αν θέλουν την άνθηση της Ευρωζώνης.

Ads

«Καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς στοιχεία σύγκλισης», δήλωσε ο Γάλλος ηγέτης. «Το σημαντικότερο σε αυτό το στάδιο είναι να μην αντιδράμε σε αυτό ή εκείνο το εργαλείο, αλλά να εξασφαλίσουμε ότι μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους και ότι έχουμε κοινό πολιτικό στόχο», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι από κοινού με την Μέρκελ θέλουν να παρουσιάσουν κοινές προτάσεις τον Ιούνιο. 

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου δεν έλειψε και η αναφορά στον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, όπως είπε η Μέρκελ, ως υπουργός Οικονομικών είχε επεξεργαστεί σε βάθος προτάσεις για την εξέλιξη της Ευρωζώνης. Η Καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην πρότασή της για συμμετοχή και των υπουργών Οικονομίας στο ECOFIN, προκειμένου, όπως επισήμανε, η συνεργασία και η συνεννόηση να είναι αποτελεσματικότερες.

Με κοινή πρωτοβουλία οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν, έστω την τελευταία στιγμή, και τον πιθανό εμπορικό πόλεμο ΕΕ – ΗΠΑ, τονίζοντας παράλληλα πόσο σημαντική είναι η διατλαντική σχέση συνεργασίας. «Η συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι ένας μεγάλος θησαυρός, τον οποίο θέλουμε, παρά τις όποιες διαφορές απόψεων, να καλλιεργήσουμε και να φροντίσουμε», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος, ενώ ο Μακρόν αποκάλυψε ότι, ενόψει των επικείμενων επισκέψεων και των δυο τους στην Ουάσιγκτον, θα επεξεργαστούν ένα κοινό μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ό,τι αφορά την Συρία, όπου έχει διαπιστωθεί διάσταση απόψεων για την χρήση στρατιωτικών μέσων, η Άγγελα Μέρκελ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «αξίες και συμφέροντα μπορούμε παγκοσμίως να τα υπερασπιστούμε επιτυχώς μόνο ως Ευρωπαίοι».

Κατά την πρώτη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο, η Καγκελάριος τον είχε καλωσορίσει με την φράση του Χέρμαν Έσσε, «κάθε αρχή περιέχει και μια μαγεία». Ερωτηθείσα σήμερα σχετικά, εξήγησε ότι τότε δεν πίστευε ότι θα ήταν απασχολημένη για τόσο μεγάλο διάστημα με τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Για αυτό συντηρήσαμε την μαγεία για λίγο και την βάλαμε στην άκρη για λίγους μήνες, αλλά τώρα επανέρχεται», δήλωσε.