Αυτό είναι το ερώτημα ένα μήνα μετά τις ισπανικές εκλογές κι ενώ η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης βρίσκεται στα χέρια του σοσιαλιστική Πέδρο Σάντσεθ. Κι αυτό το ερώτημα έθεσε στους Ισπανούς ψηφοφόρους η Metroscopia σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας El Pais. 

Ads

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση λοιπόν οι Ισπανοί ψηφοφόροι φέρεται να επιθυμούν τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας των σοσιαλιστών με τους Ciudadanos (Πολίτες) του Άλμπερτ Ριβέρα. Συγκεκριμένα το 51% τάσσεται υπέρ αυτής της ψηφοφορίας.
 
Η έρευνα δείχνει ότι αυτό είναι το μόνο σχήμα που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία στην αποδοχή των πολιτών έστω και αν στη Βουλή θα έχει σχετική πλειοψηφία. Επί συνόλου 350 εδρών, τo κόμμα του Σάντσεθ έχει 90 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι 123, οι Podemos 69 έδρες και οι Ciudadanos 40 έδρες.

Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση μόνο από τους σοσιαλιστές, όπως έγινε και στην Πορτογαλία. Η λύση αυτή συγκεντρώνει 43%. 

Ένα 43% επιθυμεί το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης από ανεξάρτητες προσωπικότητες με επικεφαλής τον Σάντσεθ. Την ίδια ώρα, το 42% τάσσεται υπέρ ενός τρικομματικού σχήματος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), Σοσιαλιστών (PSOE) και Ciudadanos με πρωθυπουργό τον Σάντσεθ και αντιπρόεδρο τον Ραχόι.

Ads

Παράλληλα το 58% λέει «όχι» στην πρόταση που ο Πέδρο Ιγκλέσιας των Podemos είχε καταθέσει. Να σχηματιστεί δηλαδή κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών – Podemos – Ενωμένης Αριστεράς (IU) με πρωθυπουργό Σάντσεθ και αντιπρόεδρο Ιγκλέσιας.

Δημοφιλία πολιτικών αρχηγών 

Αναφορικά με τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών ο Πέδρο Σάντσεθ αυξάνει τη δημοφιλία του συγκεντρώνοντας 50% θετικών απόψεων. Το ίδιο και ο Αλμπέρτο Γκαρθόν (55%).

Δημοφιλέστερος όλων παραμένει ο Ριβέρα των Ciudadanos που συγκεντρώνει 63%. Αντίθετα αντιδημοφιλείς εμφανίζονται Πάμπλο Ίγκλεσιας (Podemos) και Ραχόι που συγκεντρώνουν 59% και 69% στις αρνητικές γνώμες, αντίστοιχα. 

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, το Λαϊκό Κόμμα παραμένει πρώτο με 24%, ακολουθούν οι σοσιαλιστές με 23,3%, οι Podemos με 19,9%, οι Ciudadanos με 18,5% και η Ενωμένη Αριστερά με 4,3%. Αν γίνονταν εκλογές σήμερα κανένα κόμμα δεν θα ήταν, και πάλι, αυτοδύναμο.