Σε εξέλιξη βρίσκεται το Eurogroup, στο οποίο συζητείται η πορεία του ελληνικού προγράμματος και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ads

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αφήνοντας εκ νέου ανοιχτό το θέμα τροποποίησης στους στόχους των πλεονασμάτων μετά το 2018, είπε πως «θα πρέπει να τεθούν απαιτητικοί αλλά και αξιόπιστοι στόχοι».

«Θα εξετάσουμε πόσο κοντά είμαστε σε Staff Level Agreement. Νομίζω ότι έγινε σημαντική πρόοδος και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται στην Ελλάδα», τόνισε.

Για το θέμα του χρέους είπε πως θα συζητήσουμε πρώτα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και θα ακούσουμε τον ESM. Παράλληλα σημείωσε πως θα υπάρξει και συζήτηση με το ΔΝΤ για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Ads

«Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε καλή πρόοδο. Καθώς η Ελλάδα κάνει τις μεταρρυθμίσεις και αυτό που πρέπει από την πλευρά της και οι εταίροι της πρέπει να κάνουν το ίδιο», κατέληξε σχετικά με τις συζητήσεις για την Ελλάδα.

Πάντως από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως δεν θα συναφθεί σήμερα κάποια μεγάλη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος. «Μας ακουμπά όλους το αποτέλεσμα. Ο Ματέο Ρέντσι ήταν ένας καλός πρωθυπουργός, που έκανε πολλές μεταρρυθμίσεις για τη χώρα του. Ελπίζω ότι οι ιταλικές αρχές θα αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα, είναι μια ισχυρή χώρα», είπε και πρόσθεσε:

«Είμαι πεπεισμένος ότι η ευρωζώνη έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα σοκ. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη».

Για το θέμα του ιταλικού δημοψηφίσματος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κρίση στην ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα». «Μερικές ιταλικές τράπεζες έχουν ζητήματα, αλλά όχι ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας», είπε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας πρόσθεσε πάντως πως η πολιτική αστάθεια καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη για την Ιταλία και την ευρωζώνη.

Ο Σόιμπλε από την πλευρά του συνέχισε στην ίδια θέση, την οποία επαναλαμβάνει μονότονα ως απάντηση στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Η Ελλάδα θα γίνει ανταγωνιστική όταν θα ολοκληρώσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα χρειάζεται ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, σε τελείως διαφορετικό κλίμα από τον Σόιμπλε, δήλωσε πως «σήμερα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους». «Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.

«Θα εργασθούμε πολύ σκληρά για να υπάρξει μια απόφαση για το χρέος», είπε και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει σήμερα απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup.