Το κόμμα της γερμανικής αριστεράς (Die Linke), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) και οι Πράσινοι (Die Gruenen) θα επιτύγχαναν την απόλυτη πλειοψηφία με 53% σε περίπτωση που διεξάγονταν νέες εκλογές στη Θουριγγία, σύμφωνα με δημοσκόπηση των ραδιοτηλεοπτικών δικτύων RTL και ntv.

Ads

Και τα τρία αυτά κόμματα – που συγκροτούσαν τον πρώην κυβερνητικό συνασπισμό- θα αύξαναν το ποσοστό τους σε σχέση με τις εκλογές του Οκτωβρίου 2019, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το ερευνητικό ίδρυμα Forsa για λογαριασμό του RTL και του ntv.

Το κόμμα της Αριστεράς θα είχε τη μεγαλύτερη άνοδο και θα μπορούσε να κερδίσει έως έξι ποσοστιαίες μονάδες αυξάνοντας το ποσοστό του στο 37%. Το SPD θα ψήφιζε το 9% (+0,8%) των πολιτών, τους Πράσινους το 7% (+1,8%), ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) θα επέλεγε το 24% (+0,6%) των ψηφοφόρων.

Oι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) θα ήταν οι μεγάλοι χαμένοι αφού θα τους ψήφιζε μόνο το 12%, δηλαδή 10% λιγότεροι ψηφοφόροι σε σχέση με τις περασμένες εκλογές στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο. Οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι είχαν καταφέρει να αποσπάσουν το 5% (το όριο για την είσοδο ενός κόμματος στο κοινοβούλιο, τοπικό και εθνικό) θα ελάμβαναν 4% και αυτή τη φορά δεν θα εξασφάλιζαν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.

Ads

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων (FDP) Τόμας Κέμεριχ δεν θα έπρεπε να είχε αποδεχθεί την εκλογή του ως πρωθυπουργού με την υποστήριξη του AfD.

Τέλος το 64% των ερωτηθέντων εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελοφ (Αριστερά / Die Linke) δεν είναι πλέον επικεφαλής της κυβέρνησης.

Δεν παραιτείται προς το παρόν ο Κέμεριχ

Την ίδια στιγμή, την απόφαση να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο της Θουριγγίας και να μην παραιτηθεί άμεσα -όπως είχε αρχικά αποφασίσει- έλαβε ο Τόμας Κέμεριχ. Ο εκλεκτός των Φιλελευθέρων κατέλαβε το αξίωμα έπειτα από το τρικ των ακροδεξιών (AfD) αλλά και την στήριξη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων που ταρακούνησαν συθέμελα ακόμα και την κεντρική κυβέρνηση.

Ο Κέμεριχ εξήγησε πως έλαβε την απόφαση να μην παραιτηθεί άμεσα αφού πρώτα συμβουλεύτηκε τους δικηγόρους του που του πρότειναν να παραμείνει στο αξίωμα προκειμένου να μην διαταραχθεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στη Θουριγγία.

Ο Φιλελεύθερος πολιτικός αρνήθηκε να λάβει τη νόμιμη αποζημίωση των 93.000 ευρώ (μαζί με τα επιδόματα) για το πρώτο 24ωρο στην πρωθυπουργία και ανακοίνωσε πως θα περιοριστεί στο μισθό του βουλευτή.

Στις 18 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη μια συνάντηση στο Κοινοβούλιο της Θουριγγίας προκειμένου να παρθούν αποφάσεις σχετικά με τον Συνταγματικά αποδεκτό τρόπο που θα επαναπροκηρυχθούν οι εκλογές ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες θα έχουν συνομιλίες προκειμένου να ξεπεραστεί η κτίση που έχει ξεσπάσει