Θετική είναι η πρώτη αντίδραση της Ιταλίας στην αναφορά της καγκελαρίου Μέρκελ, κατά την σύνοδο κορυφής της Μάλτας, σε μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων.

Ads

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο δελτίο ειδήσεων του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai Tre, o υφυπουργός παρά την προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Σάντρο Γκότζι, τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό το ότι η καγκελάριος υιοθέτησε θέσεις που έχουν επεξεργασθεί η Ιταλία και άλλες χώρες μέλη», διότι «η κυβέρνηση της Ρώμης, εδώ και πολλές εβδομάδες, εργάζεται ακριβώς για την επίτευξη του στόχου αυτού».

«Είναι απατηλό να πιστεύει, κανείς, ότι σε μια Ένωση με 27 χώρες μέλη, μπορούν να προχωρήσουν όλοι μαζί, με την ίδια ταχύτητα και με στόχο περισσότερη ανάπτυξη, ασφάλεια, επενδύσεις, και κοινωνική πολιτική», εξήγησε ο Σάντρο Γκότζι. Θεωρεί, δε, ότι «οι χώρες που θέλουν να προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό, θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν, με την γενικότερη συναίνεση» και πως «είναι σίγουρα θετικό το ότι η καγκελάριος Μέρκελ, ξεπέρασε την μέχρι τώρα διστακτικότητά της».

Ο Ιταλός υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα κατέστησε σαφές ότι η ιταλική κυβέρνηση θα εργασθεί, ώστε στην σύνοδο της Ρώμης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 του ερχόμενου Μαρτίου (για τον εορτασμό των 60 χρόνων από τις πρώτες ευρωπαϊκές συνθήκες) να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια διακήρυξη προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

Ads

«Το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με είκοσι επτά μέλη, σήμερα, είναι ότι πρόκειται για ένα ένδυμα το οποίο για κάποιους είναι πολύ φαρδύ, ενώ για κάποιους άλλους είναι πολύ στενό. Πρέπει να το ξαναφτιάξουμε, ραμμένο ακριβώς στα μέτρα των αναγκών των ευρωπαίων πολιτών» τόνισε, τέλος, ο Σάντρο Γκότζι.