Ένταση επικράτησε στα στενά του Γιβραλτάρ μεταξύ πολεμικών σκαφών της Βρετανίας και της Ισπανίας.

Ads

Το επεισόδιο, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, σημειώθηκε όταν μια κανονιοφόρος του ισπανικού πολεμικού ναυτικού μπήκε στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ και καταδιώχθηκε από βρετανικά πολεμικά σκάφη. Πρόκειται για το πλοίο Infanta Christina, το οποίο είχε αποπλεύσει στα νερά του Γιβραλτάρ. Μετά την παρέμβαση των βρετανικών σκαφών το Infanta Christina αποχώρησε. 

Σημειώνεται πως μετά την ανακοίνωση του Brexit, το καθεστώς κυριαρχίας στο Γιβραλτάρ έχει τεθεί ξανά στο επίκεντρο καθώς περιλαμβάνεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για την αποχώρηση της πρώτης από την Ένωση. Συγκεκριμένα, το κείμενο – οδικός χάρτης των διαπραγματεύσεων αναφέρει ότι καμία συμφωνία ανάμεσα στους «27» και τη Βρετανία δεν θα έχει εφαρμογή στο Γιβραλτάρ «αν δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Ισπανία και τη Βρετανία».

Το Γιβραλτάρ, που βρίσκεται στην Ιβηρική χερσόνησο αλλά αποτελεί υπερπόντιο έδαφος της Βρετανίας, έχει αποτελέσει αρκετές φορές σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών, λόγω της προνομιακής του γεωγραφικής θέσης και της στρατηγικής του σημασίας, αλλά και του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που επικρατεί σε αυτό. Η βρετανική κυριαρχία στο Γιβραλτάρ κατοχυρώθηκε με τη Συνθήκη της Ουτρέχτης, το 1713. 

Ads

Διαβάστε αναλυτικά: Είναι το Γιβραλτάρ τα νέα Φώκλαντ;

Η ειδηση επιβεβαιώθηκε επίσημα από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ. «Το απόγευμα υπήρξε παράνομη εισβολή στα χωρικά ύδατα του βρετανικού Γιβραλτάρ από το ισπανικό σκάφος Infanta Cristina», ανακοίνωσε με μήνυμα στο Twitter, δίνοντας και το παρακάτω βίντεο. 

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν εδώ και ημέρες τα βρετανικά ταμπλόιντ με δημοσιεύματα σχετικά με την υπεροχή των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων απέναντι στις ισπανικές. Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκε μετά τη δήλωση του πρώην επικεφαλής των Τόρις Μάικλ Χάουαρντ, ο οποίος είπε ότι η Τερέζα Μέι θα ήταν έτοιμη να κάνει πόλεμο για να υπερασπισθεί το Γιβραλτάρ, όπως έκανε πριν από 35 χρόνια η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ που κήρυξε τον πόλεμο κατά της Αργεντινής για τα Νησιά Φόκλαντ.

Επίσης ο πρώην υπουργός Εργασίας της Μάργκαρετ Θάτσερ, Νόρμαν Τέμπιτ, δήλωσε πως αν βρισκόταν στη θέση της πρωθυπουργού Μέι θα προσκαλούσε «τους επικεφαλής του κινήματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας στο Λονδίνο και θα μετέφερα το αίτημά τους για ανεξαρτησία στα Ηνωμένα Εθνη».

«Κάποιοι στη Βρετανία φαίνεται ότι χάνουν την ψυχραιμία τους», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Νταστίς, μετά τις δηλώσεις του Χάουαρντ και τις σχετικές αναφορές για ενίσχυση του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλωνίας. Παράλληλα πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας πως  η Ισπανία δεν θα ήταν αντίθετη σε μία αίτηση της Σκωτίας για ένταξη στην Ε.Ε. μετά το Brexit. Υπενθυμίζεται πως η Σκωτία έχει καταθέσει νέο αίτημα για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας μετά την απόφαση για Brexit καθώς επιθυμεί την παραμονή της στην ΕΕ. 

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να απορρίψει κάθε τέτοιο σενάριο, δηλώνοντας ότι «τίποτα δεν θα αλλάξει και τίποτα δεν θα μπορούσε ποτέ να αλλάξει χωρίς τη ρητή υποστήριξη και τη συγκατάθεση του λαού του Γιβραλτάρ και του Ηνωμένου Βασιλείου». Ο δε πρωθυπουργός των 32.000 κατοίκων του Γιβραλτάρ, Φαμπιάν Πικάρντο, κατηγόρησε την Ισπανία για «επιθετική συμπεριφορά».