Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απευθύνεται μέσω ανοιχτής επιστολής στα 3 εκατ. πολιτών των κρατών -μελών της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ζητώντας τους να παραμείνουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Ads

Η Μέι δηλώνει ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες βρίσκονται «πολύ κοντά» σε συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός υπόσχεται στην επιστολή ότι η διαδικασία για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στη Μεγάλη Βρετανία θα οργανωθεί με σαφή και απλό τρόπο τον οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν μέσα από την συμμετοχή τους στη νεοσύστατη Ομάδα Εργασίας για την διαδικασία εγγραφής, η οποία θα έχει τακτικές συναντήσεις ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η κάλυψη των αναγκών των πολιτών που αφορά.

«Σήμερα πηγαίνω στις Βρυξέλλες και γνωρίζω ότι πολλοί περιμένουν από μας, τους ηγέτες των 28 εθνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δείξουμε ότι δίνουμε προτεραιότητα στους πολίτες» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ads

«Υπήρξα σαφής καθ’ όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι τα δικαιώματα των πολιτών είναι η πρώτη μου προτεραιότητα.  Και γνωρίζω ότι και οι άλλοι ηγέτες έχουν τον ίδιο στόχο: Να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στην Ε.Ε. και των Βρετανών πολιτών που ζουν σε κράτη-μέλη της Ένωσης», αναφέρει.

«Οι πολίτες της ΕΕ που έχουν φτιάξει τη ζωή τους στη Βρετανία, έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη χώρα μας. Θέλουμε να μείνουν στη Βρετανία και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Και για να είμαι ακόμα πιο ξεκάθαρη: Οι πολίτες της Ε.Ε. που ζουν νόμιμα στη Βρετανία σήμερα, θα μπορούν να παραμείνουν.

Γνωρίζω ότι και οι δυο πλευρές θα μελετήσουν τις προτάσεις η μία της άλλης ώστε με ανοιχτό πνεύμα να υπάρξει συμφωνία.  Με ευελιξία και δημιουργικότητα και από τις δυο μεριές, είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις για τα δικαιώματα των πολιτών μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

«Σχεδιάζουμε μια απλοποιημένη ψηφιακή διαδικασία για όσους επιθυμούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν το καθεστώς του μονίμως εγκατεστημένου στη Μ. Βρετανία στο μέλλον.  Η διαδικασία θα είναι σχεδιασμένη για να διευκολύνει τους αιτούντες και θα είμαστε συνεχώς σε επαφή μαζί του σε κάθε βήμα», καταλήγει στην επιστολής της.