Μόλις δυο εβδομάδες μετά το σχηματισμό της η κυβέρνηση Μπόικο Μπορίσοφ στη Βουλγαρία έρχεται αντιμέτωπη με πυρά και σφοδρές αντιδράσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους ακροδεξιούς «Ενωμένους Πατριώτες». 

Ads

Στελέχη τους είναι θαυμαστές των ναζιστών, έχουν απαθανατιστεί σε φωτογραφικά ντοκουμέντα να χαιρετούν ναζιστικά, έχουν χρησιμοποιήσει δημόσια ρητορική μίσους κατά Ρομά και προσφύγων και αμφισβητούν το ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Στη Βουλγαρία τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν θέσει ήδη θέμα παραίτησης για έναν από τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, που προέρχονται από τους «Ενωμένους Πατριώτες», τον Βαλερί Σιμεόνοφ. 

O Σιμεόνοφ σχολίασε ως «μα….ες» τα δημοσιεύματα και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που δείχνουν ένα από τα στελέχη του κόμματός του, τον αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Πάβελ Τένεφ, να χαιρετά στο παρελθόν ναζιστικά κέρινα ομοιώματα των ναζί στο μουσείο Grovon στο Παρίσι (κεντρική φωτό). Τις σχετικές φωτογραφίες μάλιστα είχε ανεβάσει ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα στο Facebook και τις κατέβασε πρόσφατα. 

Ads

Όπως γράφει το Έθνος, ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο Μπορίσοφ υποχρεώθηκε να απομακρύνει τον Τένεφ, ο οποίος και υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού. 

Το ίδιο υποχρεώθηκε να κάνει και για ένα ακόμη στέλεχος του ακροδεξιού συνασπισμού των «Ενωμένων Πατριωτών» Ιβο Αντόνοφ, που είχε τοποθετηθεί ως επικεφαλής της Κοινωνικής Διοίκησης στο υπουργείο Άμυνας και στο πλευρό του δεύτερου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Άμυνας Κρασιμίρ Κρακατσάνοφ, που προέρχεται επίσης από τον συνασπισμό των «Ενωμένων Πατριωτών». 

Ο τελευταίος είναι πρόεδρος του Βουλγαρικού Εθνικού Κόμματος (VMRO) και από την ηλικία των 23 χρόνων είχε στρατολογηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Υπάρχουν φωτογραφίες του που τον δείχνουν να χαιρετά ναζιστικά δίπλα σε ένα γερμανικό τανκ. Έως και την Παρασκευή ο Αντόνοφ δεν είχε παραιτηθεί καθώς, σύμφωνα με τον Σιμεόνοφ παρουσίασε προβλήματα με την καρδιά του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. 

Στο φως ήρθαν αντίστοιχα στοιχεία και για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέφαν Μπαλαμπάνοφ, ο οποίος σε παλιότερες αναρτήσεις του στο Facebook αποκαλούσε τους Ρομά και τους πρόσφυγες «αποβράσματα» και «πιθήκους», ενώ υποστήριζε τον ξυλοδαρμό τον δικό τους όσο και των πολιτικών αντιπάλων. 

Σφοδρές αντιδράσεις υπάρχουν στην ΕΕ. Εντός της χώρας ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της πλειοψηφίας (GERB), Τσαβετάν Τσβετάνοφ, προειδοποίησε τους «Ενωμένους Πατριώτες» ότι «δεν θα ανεχτούμε παρόμοιες εικόνες και τοποθετήσεις. Ο πρωθυπουργός δεν θα ανεχτεί αυτούς τους ανθρώπους στην κυβέρνηση».