Στη λίστα ήταν 19 πρωθυπουργοί της Βρετανίας των τελευταίων 100 χρόνων, δηλαδή, από το 1916.

Ads

Και η Μάργκαρετ Θάτσερ πήρε την πρώτη θέση: Ανακηρύχθηκε από την Ένωση Ιστορικών της Βρετανίας ως η χειρότερη πρωθυπουργός του αιώνα.

Στη δεύτερη θέση -και δη, με μικρή διαφορά- φιγουράρει ο Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ τέταρτος είναι ο Τόνι Μπλερ.

image

Ads

Η Σιδηρά Κυρία έλαβε το 24% των ψήφων.

Ο Κάμερον πήρε με 22%, ο Νέβιλ Τσάμπερλεϊν ήρθε τρίτος με 17% και τέταρτος ο Τόνι Μπλερ με 11%, με τον Γκόρντον Μπράουν να τον ακολουθεί στην επόμενη θέση. 

Βασικό κριτήριο των ιστορικών ήταν η θέση της Θάτσερ απέναντι στην κοινωνία.

«Κατέστρεψε πάρα πολλά καλά στοιχεία στην κοινωνία και δημιούργησε πολλά άσχημα. Άφησε ένα κοινωνικό και ηθικό κενό στο οποίο οι πλούσιοι και οι πεζά τυχεροί μπορούσαν να καταστρέψουν ακόμη περισσότερα από εκείνα που δεν χρειάζονται και δεν έβλεπαν ότι τα έχουν ανάγκη όλοι οι άλλοι» δήλωσε η ιστορικός Έμμα Ντάργουιν για την απόφαση της Ένωσης.

image

Όσο για τον δεύτερο τη τάξει, Ντέιβιντ Κάμερον, τα σχόλια που ακούστηκαν ήταν μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ένας από τους πιο επικίνδυνους πρωθυπουργούς που είχαμε ποτέ, όχι επειδή δεν είναι αξιοπρεπής άνθρωπος, είναι αξιοπρεπής, αλλά επειδή έπαιρνε ανάλαφρα τεράστιες, εξαιρετικής σημασίας αποφάσεις για τη Βρετανία».

Επίσης: «… Είναι μια μετριότητα που από μόνη της δημιούργησε τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 75 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο».

image

Την τιμητική του είχε και ο Τόνι Μπλερ, αν και κατατάχθηκε πιο χαμηλά.

Η ιστορικός Σάλι Ζίγκμοντ δήλωσε: «Τον συμπαθούσα μέχρι που μας είπε ψέμματα για φανταστικά όπλα μαζικής καταστροφής που είχε ο Σαντάμ και ήταν έτοιμα να πλήξουν τη δύση. Είμαι κατά του πολέμου, αλλά η ρητορική του Μπλερ μας κορόιδεψε και σκότωσε χιλιάδες αθώους ανθρώπους. Τώρα δεν πιστεύω στους πολιτικούς, αριστερούς ή δεξιούς».