Μια εκπομπή η οποία θα μεταδοθεί σήμερα το βράδυ από το τηλεοπτικό δίκτυο ProSieben προκαλεί ήδη τις πρώτες αντιδράσεις αγανάκτησης του δημοκρατικού πολιτικού κόσμου στην Γερμανία. Στο ντοκιμαντέρ «Γερμανικά, Δεξιά, εξτρεμιστικά», ένας επί μακρόν υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) λέει ότι το κόμμα του «θα μπορούσε να αξιοποιήσει πολιτικά τη μεταφορά προσφύγων/μεταναστών στη Γερμανία, αφού μπορεί κανείς να τους σκοτώσει ή να τους θανατώσει με αέριο».

Ads

Σύμφωνα με το ProSieben, οι δηλώσεις έγιναν στις 23 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, όταν ο αξιωματούχος της AfD συναντήθηκε με τη YouTuber Λίζα Λιτσέντσια σε μπαρ του Βερολίνου. Η υποτιθέμενη εμπιστευτική συνομιλία τους ηχογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε από τους δημοσιογράφους του σταθμού.

Όσο χειρότερα στη Γερμανία, τόσο καλύτερα για το AfD

Ο άντρας συζητά ανοιχτά το πώς το AfD θα μπορούσε να αυξήσει τη δημοτικότητά του στους πολίτες με το να προκαλεί την επιδείνωση της κατάστασης στη Γερμανία. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, «Όσο χειροτερεύει η κατάσταση στη Γερμανία, τόσο καλύτερο για το AfD. Αυτό είναι χάλια, φυσικά, και για τα παιδιά μας. (…) Αλλά αυτό πιθανότατα θα μας δυναμώσει», φέρεται να λέει στο ντοκιμαντέρ.

Ads

Αναφέρει επίσης ότι στο AfD γίνονται σκέψεις για μια «τακτική» η οποία να προκαλέσει μια τόσο αρνητική εξέλιξη. «Δύσκολο, πολύ δύσκολο», αλλά είχε συζητηθεί «για μεγάλο χρονικό διάστημα» με τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ, τον έναν από τους δύο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) και επίτιμο πρόεδρο του κόμματος.

Σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες αντιλήψεις του, το στέλεχος του AfD σκέφτεται στο πλαίσιο αυτό την εργαλειοποίηση των προσφύγων / μεταναστών. Και όχι μόνο αυτό, αποκαλύπτει επίσης τις φασιστικές του ιδέες, διότι όταν η Λίζα Λιτσέντσια τον ρώτησε αν θα συνέφερε «να έρθουν περισσότεροι πρόσφυγες/μετανάστες», η απάντησή του είναι: «Ναι, διότι τότε το AfD θα τα πάει καλύτερα. Σε τελευταία ανάλυση μπορούμε μετά να τους σκοτώσουμε όλους. Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Ή να τους θανατώσουμε με αέριο, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Μου είναι αδιάφορο!»

Στο Twitter, ορισμένοι δημοκρατικοί πολιτικοί αντέδρασαν ήδη με αποτροπιασμό στα πρώτα αποσπάσματα του τηλεοπτικού ντοκουμέντου που θα προβληθεί ολόκληρο σήμερα το βράδυ από το ProSieben.

«Απάνθρωπες και εξτρεμιστικά ακροδεξιές» δηλώσεις

H αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο ομoσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag), Kάτια Μαστ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του στελέχους του AfD «αποκρουστικές, απάνθρωπες και ανοιχτά εξτρεμιστικά ακροδεξιές».

«Αηδιαστικές», τις χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός διευθυντής της Χριστιανοδημοκρατικής κοινοβουλευτικής ομάδας Πάτρικ Σνίντερ. «Ο πρώην εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD αναζητά τρόπους για να επιδεινωθεί η κατάσταση στην Γερμανία και δεν τον τρομάζει ούτε η άσκηση βίας. Και όλα αυτά με τις ευλογίες του προέδρου Αλεξάντερ Γκάουλαντ?» «, έγραψε στο tweet του.

Ο βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο έθεσε το ερώτημα: «Πόσο πολύ θα πρέπει να μισείς τη χώρα σου για να πεις κάτι τέτοιο;»

Σύμφωνα με έρευνα της «Zeit online», το εν λόγω στέλεχος του AfD χαρακτήριζε τον εαυτό του στο παρελθόν φασίστα. Στη συνέχεια απαλλάχτηκε από τα κομματικά του καθήκοντά την άνοιξη και τέθηκε σε διαθεσιμότητα, αλλά δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ