Tα ερωτηματικά σχετικά με την εντυπωσιακή ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς στον ουρανοξύστη του Λονδίνου που αποτέλεσε τον τάφο τουλάχιστον 17 ανθρώπων πληθαίνουν και τίθενται επίμονα από τα βρετανικά ΜΜΕ.

Ads

Σημειώνεται ότι η φωτιά εξαπλώθηκε και κατέκαψε το κτίριο σε μόλις 15 λεπτά, με τα ερωτήματα να αφορούν στην εξωτερική επένδυση του πύργου.

Για παράδειγμα, ο Κρις Κουκ του BBC Newsnight λέει ότι ο τύπος της επένδυσης στο εξωτερικό του Πύργου Grenfell, που τοποθετήθηκε το 2015 κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης, είχε πυρήνα από πολυαιθυλένιο ή πλαστικό, αντί για μια πιο ανθεκτική στην φωτιά εναλλακτική λύση με έναν μεταλλικό πυρήνα.

Παρόμοια επένδυση χρησιμοποιήθηκε σε πολυώροφα κτίρια που πλήγηκαν από πυρκαγιές στη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αυστραλία, ανέφερε ο δημοσιογράφος.

Ads

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι έχουν προγραμματιστεί τώρα έλεγχοι σε οικοδομικά τετράγωνα πύργων που έχουν κάνει παρόμοια ανακαίνιση.

Η κατασκευαστική εταιρεία Rydon, η οποία πραγματοποίησε την ανακαίνιση, ανέφερε σε αρχική δήλωση ότι το έργο τήρησε όλους τους κανονισμούς πυρασφάλειας, με το BBC να σχολιάζει ότι αυτή η διατύπωση παραλείφθηκε σε μεταγενέστερη ανακοίνωση της εταιρείας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δήλωση του Sian Berry, προέδρου της επιτροπής στέγασης της Συνέλευσης του Λονδίνου – αιρετού οργάνου που αποτελεί μέρος της δομής της δημοτικής διοίκησης της βρετανικής πρωτεύουσας – ο οποίος είπε ότι η εκτίμηση του κινδύνου πυρκαγιάς στον πύργο ήταν «λιγότερο αυστηρή», καθώς η ευθύνη για την πυρασφάλεια «μετατοπίστηκε» από την πυροσβεστική στον ιδιοκτήτη.

Καταγράφονται επίσης ανησυχίες σχετικά με το αν λειτούργησε ο συναγερμός πυρκαγιάς αλλά και με έλλειψη ψεκαστήρων οροφής.

Επιπλέον, ο Russ Timpson, εκπρόσωπος του δικτύου πυρασφάλειας ψηλών κτιρίων δήλωσε στο BBC ότι ακόμη και τώρα κατασκευάζονται ψηλά κτίρια χωρίς ψεκαστήρες οροφής, αλλά αναμένει πως οι κανονισμοί ενδέχεται να αλλάξουν σύντομα.

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι συνάδελφοί του από το εξωτερικό δεν μπορούν να καταλάβουν πώς γίνεται να κατασκευάζονται μεγάλα κτίρια στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο με μία σκάλα.

Ο Roy Wilsher, πρόεδρος του National Fire Chiefs Council (Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Πυροσβεστικού Σώματος), δήλωσε ότι εάν η φωτιά εξαπλώθηκε έξω από τον πύργο, οι ψεκαστήρες ίσως δεν θα είχαν κάνει τη διαφορά. Ο σχεδιασμός και οι κανονισμοί για τέτοια κτίρια βασίζονται στο ότι η πυρκαγιά θα εξαπλώνεται σε ένα ενιαίο επίπεδο, είπε. «Σίγουρα κάτι πήγε στραβά σε αυτή την περίπτωση».