«Όλα είναι πολιτική. Η πολιτική καθορίζει την ζωή μας. Ακόμη και η δήλωση κάποιου ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική, εμπεριέχει πολιτική. Πρέπει να ασχολούμαστε με την πολιτική. Δεν είναι πάντα ελκυστική, το ξέρω. Πρέπει, όμως, να την κάνουμε ελκυστική, ενδιαφέρουσα, να έχει χιούμορ, να είναι ανοιχτή στους νέους», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου συζητώντας με μαθητές της Β’ και της Γ’ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου. Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου Θεσσαλονίκης είχε θέμα την ιστορία, την παραπληροφόρηση, την ακροδεξιά, τα ΜΜΕ, την Δημοκρατία και την δημοσιογραφία.

Ads

Οι μαθητές που παρίσταντο στην εκδήλωση είχαν παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ του Στ. Κούλογλου «Νεοναζί: το ολοκαύτωμα της μνήμης». Μετά την προβολή συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς και έγραψαν εκθέσεις με θέματα όπως ο σεβασμός στον άνθρωπο, η καπηλεία της ιστορίας, η παραπληροφόρηση, η εκμετάλλευση των συναισθημάτων, η επανεμφάνιση σήμερα ναζιστικών και φασιστικών συμπεριφορών, τα ΜΜΕ και η σχέση τους με τη δημοκρατία, ο ρόλος του δημοσιογράφου.  Η προβολή εντάχθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων της πολιτικής παιδείας, της φιλοσοφίας, της νεοελληνικής γλώσσας και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, της κοινωνιολογίας.

Οι μαθητές είχαν προετοιμάσει ερωτήματα προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφού απάντησε σε όλα, κατόπιν μοίρασε στους μαθητές το βιβλίο για την άνοδο της ακροδεξιάς, το πραγματικό πρόσωπο που δείχνει μέσω των ψηφοφοριών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής της, «Γιατί μπαμπά είναι κακιά η ακροδεξιά».

Ακολουθεί σειρά ερωτήσεων των μαθητών προς τον Στέλιο Κούλογλου και οι απαντήσεις του ευρωβουλευτή σε βίντεο:

Ads

Στην Δημοκρατία πρέπει να υποχρεούμαστε να ακούμε την ακροδεξιά ρητορική;

Από την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ και μετά, έχει αλλάξει η Χρυσή Αυγή;

Ποιος είναι ο ρόλος του δημοσιογράφου στην αφήγηση των γεγονότων;



Πως αντλούμε μια μαρτυρία και ποια είναι η δύναμή της;

Η δράση των ανταρτών στην κατοχή ευθύνεται για τις σφαγές που έκαναν οι ναζί;

Ποια ήταν η αντίδραση των Γερμανών ευρωβουλευτών στην προβολή του «Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης»;

Θα ξανακυβερνήσουν ναζιστικές κυβερνήσεις;

Μετά το τέλος της συζήτησης, οι μαθητές παρουσίασαν ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο με το τραγούδι του Leonard Cohen, Dance me to the end of Love, καθώς όπως δήλωσαν «ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε φωτογραφίες από τα κρεματόρια. Το τραγούδι μιλά για την ομορφιά που κρύβεται στο τέλος της ζωής. Τα ζευγάρια που θα δείτε να χορεύουν συμβολίζουν τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που τους χωρίζει ο θάνατος. Ένα ζευγάρι θα μείνει αγκαλιασμένο μέχρι τέλους, όμως. Δυνατό και ενωμένο απέναντι σε όλες τις δυσκολίες».

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρίσταντο και 20 μαθητές της Α’ Λυκείου του σχολείου που θα επισκεφθούν προσεχώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Για την πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής συνέβαλε και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.