Τα αποτελέσματα από τις εκλογές για την ανάδειξη των εκλεκτόρων του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) στα έκτακτα περιφερειακά συνέδρια, τούτο το Σαββατοκύριακο, επικυρώνουν την επικράτηση της γραμμής του νεοεκλεγέντος ΓΓ της παράταξης Πέδρο Σάντσεθ, διαψεύδοντας τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον όποια πρόβλεψη για διάσπαση στις τάξεις του κόμματος.

Ads

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, για μία φορά ακόμη, ο Σάντσεθ απέδειξε πως είναι «πολύ σκληρός για να πεθάνει», παρά την αντίθεση του ιστορικού κομματικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, με εξαίρεση δύο περιοχές στη Γαλικία, όλες οι άλλες περιφέρειες κατέβασαν κοινά ψηφοδέλτια μεταξύ των «φιλο-Σαντσικών» και των αντιπάλων του.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο βουλευτής και μέλος της εκστρατείας του νέου Γραμματέα, που δεν θέλησε να κατονομασθεί ακόμη, «το PSOE ως μεγάλο κόμμα γνωρίζει να συνθέτει τις διαφορετικές πολιτικές προς όφελος της χώρας και όλοι γνωρίζουν το συμφέρον του κόμματος και την ανάγκη της Ισπανίας για μία κοινωνική και δίκαιη πολιτική, που η εμπειρία των Σοσιαλιστών μπορεί να εγγυηθεί».

Ads

Το σάλπισμα του Σάντσεθ για μία ενωτική γραμμή στα ψηφοδέλτια, που «θα σέβεται τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Γραμματέα», επικράτησε μετά την αναδίπλωση της κύριας αντιπάλου του (κι εκλεκτής των «βαρόνων» του PSOE) κυβερνήτου της Ανδαλουσίας Σουσάνα Ντίαθ, που διακήρυξε «πως πλέον οι ανταγωνισμοί μπαίνουν στο περιθώριο, κι όλοι τώρα με τον Πέδρο».

Η ίδια η Ντίαθ έκανε πράξη τη διακήρυξή της, περιλαμβάνοντας στο ψηφοδέλτιο της Σεβίλλης, του οποίου ηγείται, 15 εκπροσώπους του Σάντσεθ, μεταξύ αυτών και δύο σημαντικών στελεχών της πτέρυγάς του. Ο ένας μάλιστα ο Αλφρέδο Ροδρίγεθ ντε Θέλις, στο παρελθόν υπήρξε ιδιαίτερα καυστικός ενάντια στην Ντίαθ.