Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, παραδέχτηκε σήμερα ότι το Brexit δεν θα είναι εύκολη δουλειά, προειδοποιώντας τους Βρετανούς ψηφοφόρους ότι η ΕΕ παρατάσσεται για να κερδίσει «ένα διαζύγιο που θα βγει υπέρ της».

Ads

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός που έχει επικριθεί ότι υποβάθμισε την περιπλοκότητα των διαπραγματεύσεων για το Brexit, κάτι που φάνηκε και από την καταστροφική, όπως χαρακτηρίστηκε η συνάντησή της με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσπαθώντας να αντιστρέψει το κλίμα, δηλώνει ότι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλιστεί μια καλή συμφωνία είναι η χώρα να συνταχτεί μαζί της στις εκλογές της 8ης Ιουνίου.

«Χρειαζόμαστε αυτή την ισχυρή και σταθερή διακυβέρνηση περισσότερο από ποτέ» έγραψε η Μέι σε άρθρο της σε τοπική εφημερίδα και πρόσθεσε: 

«Οι διαπραγματεύσεις μπροστά μας θα είναι σκληρές. Στο τραπέζι απέναντί μας κάθονται 27 ευρωπαϊκά κράτη – μέλη, που είναι ενωμένα στην αποφασιστικότητά τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία που να λειτουργεί για αυτούς. Χρειαζόμαστε αυτή την ίδια ενότητα σκοπού εδώ, στο εσωτερικό, για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία που να λειτουργεί και υπέρ του βρετανικού εθνικού συμφέροντος».

Ads

Η Μέι έχει δεχθεί κριτική από βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι είναι «αυταρχική» στην πορεία προς τις συνομιλίες, ενδεχομένως δηλητηριάζοντας το κλίμα καθώς καθορίζονται οι γραμμές της μάχης.

«Είμαστε ξεκάθαροι ότι το Brexit θα είναι επιτυχημένο και θα διασφαλίσουμε μια συμφωνία που να λειτουργεί υπέρ του συμφέροντος της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» απαντά εκ μέρους της Βρετανίδας πρωθυπουργού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Με το κόμμα της να συνεχίζει να προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις παρά τη μικρή άνοδο του βασικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, η Μέι προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ότι η όποια ψήφος υπέρ άλλων κομμάτων θα οδηγήσει σε «συνασπισμό χάους» που μπορεί να πλήξει τις συνομιλίες με την Ε.Ε.

«Κάθε ψήφος για εμένα και την τοπική μου ομάδα σε αυτές τις εκλογές θα είναι μια ψήφος που θα δείχνει αυτή την ενότητα σκοπού, για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική μου θέση και να με βοηθήσει να διασφαλίσω την καλύτερη δυνατή συμφωνία», έγραψε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. 

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρατάσσονται για να ενισχύσουν τον Τζέρεμι Κόρμπιν και να διαταράξουν τις διαπραγματεύσεις μας για το Brexit – μια συνταγή για χρόνια καθυστερήσεων και διαφωνιών σε αυτή την κρίσιμη στιγμή», κατέληξε.