Δεν πρόκειται να ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου 50 για την έξοδο από την ΕΕ μέχρι να βρεθεί κοινή προσέγγιση για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό ξεκαθάρισε σήμερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. 

Ads

Η Μέι, η οποία έκανε δηλώσεις αφού συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον, που αναζητεί τρόπους για να διατηρήσει τη Σκωτία στην ΕΕ, δήλωσε πως θέλει να επιτύχει την καλύτερη συμφωνία για ολόκληρη τη χώρα.

«Είμαι πρόθυμη να ακούσω επιλογές και ήμουν πολύ σαφής με την πρώτη υπουργό σήμερα ότι θέλω η σκωτσέζικη κυβέρνηση να συμμετέχει πλήρως στις συνομιλίες μας.

» Έχω ήδη πει πως δεν θα ζητήσω την εφαρμογή του Άρθρου 50 μέχρι να θεωρήσω ότι έχουμε μια κοινή στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις διαπραγματεύσεις – πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τα έχουμε εξασφαλίσει αυτά πριν επικαλεστούμε το Άρθρο 50» κατέληξε.

Ads

Από την πλευρά της η Στέρτζεον ξεκαθάρισε ότι αν η Σκωτία αποφασίσει να κάνει νέο δημοψήφισμα, «θα ήταν λάθος από την πλευρά του Λονδίνου να το μπλοκάρει».

Σημειώνεται ότι λίγο προτού φτάσει στο Εδιμβούργο, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε πει ότι οι Σκώτοι είχαν την ευκαιρία τους, το 2014, και ψήφισαν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.