Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα γίνει πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, μια θέση που απαιτεί απ’ αυτόν να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού, δήλωσε σήμερα ο Φόλκερ Κάουντερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU της Άγγελας Μέρκελ, με ανακοίνωση που εξέδωσε, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild.

Ads

Η κεντροδεξιά συμμαχία CDU/CSU θα προτείνει τον Σόιμπλε ως υποψήφιο για τη θέση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος την 17η Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο Κάουντερ. «Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε να είναι υποψήφιος για την θέση» τόνισε ο Γερμανός πολιτικός.

Η Bild προηγουμένως ανέφερε πως ο Σόιμπλε, ο οποίος είναι ο βουλευτής με τη μεγαλύτερη θητεία στο γερμανικό κοινοβούλιο, κλήθηκε από την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Μπούντεσταγκ και πως ο Σόιμπλε συμφώνησε να το κάνει.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, ένας από τους πιθανούς εταίρους σ’ έναν κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, έχουν δηλώσει πως θέλουν τη θέση του υπουργού Οικονομικών σε οποιαδήποτε κυβέρνηση στηρίξουν. Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει την πληροφορία.

Ads

Υπέρ της μεταπήδησης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην προεδρία του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου τάσσονται στελέχη τόσο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) όσο και των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Bild.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φόλκερ Κάουντερ και Αλεξάντερ Ντόμπριντ σκοπεύουν στην ολομέλεια της 17ης Οκτωβρίου να προτείνουν τον Β. Σόιμπλε για τη θέση του Προέδρου της Μπούντεσταγκ. Ο Α. Ντόμπριντ, σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, επισήμανε ότι λόγω της εισόδου της Εναλλακτικής για την Γερμανία στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, είναι απαραίτητη «σημαντική εμπειρία» για τη θέση και ο Β. Σόιμπλε είναι σήμερα ο αρχαιότερος βουλευτής και, όπως προβλέπεται, θα ανοίξει την πρώτη Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν σίγουρα ένας καλός Πρόεδρος της Bundestag», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, το όνομα του οποίου αναφέρεται και στις συζητήσεις για τον πιθανό διάδοχο του Β. Σόιμπλε. Από το υπουργείο Οικονομικών πάντως δεν έγινε κανένα σχόλιο.

Επισημαίνεται πάντως ότι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt», ως μελλοντικός Πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, ο Β. Σόιμπλε δεν μπορεί να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Επίσης το αξίωμα του Προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου είναι το δεύτερο τη τάξει στην Ομοσπονδιακή Γερμανία, έπειτα από αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας και πριν από αυτό του Καγκελάριου.