Σύμφωνα με την ιταλική La Republicca η Ανγκελα Μέρκελ έχει ήδη μπει στον πειρασμό να αντικαταστήσει τον Βόλγκανγκ Σόιμπλε μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο νέος κυβερνητικός της εταίρος – οι Φιλελεύθεροι ή οι Σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα με το Reuters, το «γεράκι» της ευρωπαϊκής λιτότητας και της ελληνικής κρίσης δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει την καρέκλα του και δεν πρόκειται να το πράξει.

Ads

Το βέβαιο είναι ότι δύο εβδομάδες πριν από τις καθοριστικές γερμανικές εκλογές η συζήτηση για την τύχη του δρ Σόιμπλε φουντώνει σε Βερολίνο και Ευρώπη, με αντικρουόμενες πληροφορίες και, ενίοτε και στοχευμένες, διαρροές.

La Reppublica: Εξοδος δια της «αναβάθμισης»

Οπως υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η La Reppublica, η Μέρκελ σκέφτεται ήδη να απομακρύνει – δια της αναβαθμίσεως – τον Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
Η ιταλική εφημερίδα γράφει ότι την θέση του επωφθαλμιούν ήδη τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, όσο και οι Φιλελεύθεροι, σε περίπτωση που πάρουν μέρος σε νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Ως πιθανό δέλεαρ, δε, υποδεικνύει την μετακίνηση Σόιμπλε στην  προεδρία του γερμανικού κοινοβουλίου – μια προοπτική, πάντως, που δεν φαίνεται να ενθουσιάζει τον ίδιο. Η ανταποκρίτρια της La Repubblica στο Βερολίνο αποδίδει τον προβληματισμό της Μέρκελ κυρίως στις εντάσεις που προέκυψαν  ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την καγκελαρία κατά την ελληνική κρίση. Τιονίζει, δε, ότι ο Σόιμπλε ήταν ο “αρχιτέκτονας” της “φοβερής πρότασης” πενταετούς έξωσης της Ελλάδας από την ευρωζωνη.

Ads

Reuters: Ο Σόιμπλε δεν φεύγει

Σε εντελώς αντίθετο κλίμα κινείται εκτεταμένο δημοσίευμα του Reuters, το οποίο γράφει ότι οι πιθανότητες παραμονής του Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών ενισχύονται όσο  πλησιάζουν οι  εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Κατά το Reuters, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι δεν προτίθεται να αφήσει την καρέκλα του. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι μόνοι που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στην ανανέωση της θητείας του Σόιμπλε πέραν της Μέρκελ, είναι,  τα κόμματα που έχουν πιθανότητες να συμμετάσχουν στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό: το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) και οι Πράσινοι.

Αποτελεί μακρά παράδοση στη γερμανική πολιτική, ο μιρκότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού να κάνει πρώτος την επιλογή υπουργείου κατά τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης. Ωστόσο, πάντοτε κατα τις πλρηοφορίες του Reuters, κανείς δεν δείχνει να έχει την πρόθεση να διεκδικήσει την θέση Σόιμπλε διότι αυτομάτως αυτό θα σήμαινε ότι εγκαταλείπει το – υψηλού κύρους και αιγλης –  υπουργείο Εξωτερικών. Πηγές, δε, των τριών αυτών κομμάτων που επικαλείται το πρακτορείο φέρονται να δηλώνουν ότι τόσο ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ του SPD, όσο και ο Τζεμ Εσντεμίρ των Πρασίνων και ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ του FDP προτιμούν την θέση του υπουργού Εξωτερικών. «Δεν βλέπω να πετά κανείς έξω τον Σόιμπλε», δήλωσε στέλεχος των Πρασίνων προσθέτοντας ότι στο κόμμα του δεν υπάρχει κανείς σοβαρός διεκδικητής της θέσης.

Οι Φιλελεύθεροι

Περισσότερες πιθανότητες να διεκδικήσουν το υπουργείου Οικονομικών θα είχαν ίσως οι Φιλελεύθεροι (FDP), μετά την λάθος όπως αποδφείχθηκε επιλογή που είχαν κάνει στην προηγούμενη κυβερνητική τους συμμαχία με την Μερκελ. Τότε, ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Γκίντο Βεστερβέλε επέλεξε το υπουργείο Εξωτερικών, γεγονός που είχε συνέπειες τόσο για τον ίδιο, όσο και για το κόμμα του. Από την καρέκλα του στο υπουργείο Οικονομικών ο Σόιμπλε ακύρωσε το σχέδιο του FDP για φορολογικές ελαφρύνσεις, ματαιώνοντας έτσι και τις υπσοχέσεις Βεστερβέλε προς την επιχειρηματική κοινότητα και αφήνοντας τους Φιλελεύθερους εκτός Βουλής το 2013. Εάν ο διάδοχος του Γκίντο Βεστερβέλε, ο Κρίστιαν Λίντνερ αποφασίσει να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο είτε διμερούς, είτε τριμερούς συνασπισμού, το πόστο θα είναι διαθέσιμο, όπως γράφει με το Reuters. Προσθέτει όμως, επικαλούμενο πηγές του κόμματος, ότι ο Λίντνερ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να προτιμήσει την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP.

Ο ρόλος του Μακρόν

Πολλά θα εξαρτηθούν, πάντως από το εάν η Μέρκελ είναι έτοιμη να δώσει ισχυρή στήριξη στον Σόιμπλε κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού. Κατά ορισμένες πηγές, δε, μια τέτοια στήριξη ίσφως την διευκολύνει εν όψει και των καθοριστικών διαβουλεύσεων Μέρκελ και Μακρόν για τις θεσμικές αλλαγές στην ευρωζώνη. Ανθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Σόιμπλε λένε ότι ο Μακρόν θυμίζει στον βετεράνο γερμανό πολιτικό τον ίδιο στα νιάτα του, ένθερμο, τότε, υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο Σόιμπλε, που μεγάλωσε σε περιοχή της γερμανο-γαλλικής μεθορίου, έχει έκτοτε αντικαταστήσει τον ιδεαλισμό με τον πραγματισμό και είναι επιφυλακτικός σχετικά με το αν η Ευρώπη είναι έτοιμη για το άλμα προς το εμπρός που οραματίζεται ο Εμανουέλ Μακρόν. Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πιθανόν ότι η Μέρκελ θα θεωρήσει ότι είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να φθάσει σε έναν – συγκρατημένο, και επωφελή για την Γερμανία – συμβιβασμό με το Παρίσι.