Μόλις 15 λεπτά πριν από την επίθεση ο βομβιστής αυτοκτονίας που έσπειρε το θάνατο στο Μάντσεστερ Αρένα έκανε ένα τελευταίο τηλεφώνημα. 

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από το βρετανικό τύπο, πήρε τηλέφωνο τη μητέρα του και της ζήτησε να τον συγχωρέσει για την πράξη που ήταν αποφασισμένος να εκτελέσει. «Μάνα συγχώρεσέ με», φέρεται να είπε.

Ο 22χρονο Σαλμάν Αμπέντι που ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 22 ανθρώπους ανάμεσά τους πολλά παιδιά και τραυμάτισε ακόμη 119 όταν ανατινάχθηκε αμέσως μετά το τέλος της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε στο φουαγιέ του Μάντσεστερ Αρένα την ώρα που ο κόσμος εξερχόταν του σταδίου. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πατέρας της οικογένειας που ζει στη Λιβύη είχε στην κατοχή του τα διαβατήρια όλης της οικογένειας. Ωστόσο, ο 22χρονος τον έπεισε να του το δώσει λέγοντάς του ότι θα μεταβεί στη Μέκκα για την τελετή Umrah.

Ads

Η μητέρα του φέρεται να κατέθεσε στους ανακριτές στη Λιβύη, όπου όλη η οικογένεια κρατείται, ότι ο γιος της έφυγε για την Αγγλία μόλις τέσσερις ημέρες πριν την επίθεση. 

Μέσω Τουρκίας και Γερμανίας 

Ο δράστης της επίθεσης φέρεται να πέρασε από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς την Ευρώπη, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ούτε έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την ημέρα που ο Αμπεντί πέρασε από το Ατατούρκ, ούτε για το δρομολόγιο που ακολούθησε. 

Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες από γερμανικές πηγές, ο Αμπέντι τέσσερις ημέρες πριν την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ βρέθηκε στο Ντίσελντορφ. 

Κατά τις ίδιες πηγές τις τελευταίες 24 ώρες έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα που θεωρούνται εξτρεμιστές στο Βερολίνο χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν οι συλλήψεις αυτές σχετίζονται με την επίθεση στο Μάντσεστερ. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού ο 22χρονος βομβιστής πήγε από το Μάντσεστερ στο Ντίσελντορφ και από εκεί πίσω στη Βρετανία, καθώς το αεροπορικό ταξίδι ανάμεσα στις δύο πόλεις διαρκεί μόλις 1,5 ώρα.

Πέντε προειδοποιήσεις 

Όχι μία αλλά πέντε προειδοποιήσεις είχαν συνολικά υπάρξει προς τις βρετανικές αρχές για την ένταξη του Αμπεντί στο Ισλαμικό Κράτος. 

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ οι αρχές είχαν ενημερωθεί για τον κίνδυνο που αποτελούσε ο Αμπέντι καθώς φέρεται να έλεγε σε φίλους του ότι «το να είναι κανείς βομβιστής αυτοκτονίας είναι ΟΚ». Δυο από αυτούς είχαν ειδοποιήσει τη βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία για να εκφράσουν την ανησυχία τους ότι ο Αμπεντί στήριζε την τρομοκρατία.

Επιπλέον ένας Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ακόμη και μέλη της οικογένειάς του είχαν επικοινωνήσει με τη βρετανική αστυνομία λέγοντας ότι είναι «επικίνδυνος».