«Μεγαλεπήβολο και μεγαλόθυμο» χαρακτήρισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ το πρόγραμμα που δόθηκε στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας πως στην ευρωζώνη «η αλληλεγγύη πάει μαζί με τις υποχρεώσεις». Όπως είπε όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, την Τρίτη, η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει αίτηση για ένα νέο πρόγραμμα. Ωστόσο σημείωσε για το δημοψήφισμα πως οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν μόνο με «ναι». Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που επίσης χαρακτήρισε «πλούσια» την πρόταση, έστειλε μήνυμα στο ελληνικό λαό πως το δημοψήφισμα είναι στην ουσία «ναι ή όχι» στο ευρώ. Με ένα «όχι» η διαπραγμάτευση δεν θα συνεχιστεί. 

Ads

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας εκπνέει την Τρίτη, ενώ πρόσθεσε ότι έχει καταστήσει σαφές πως αν η ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει περαιτέρω διαπραγμάτευση τότε «δεν έχουμε αντίρρηση». Ωστόσο, όπως επανέλαβε, «η αλληλεγγύη πάει μαζί με τις υποχρεώσεις». Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας εκπνέει την Τρίτη, ωστόσο η Ελλάδα θα μπορούσε να καταθέσει νέο αίτημα για πρόγραμμα. Όπως τόνισε όμως στην ευρωζώνη υπάρχουν αρχές και κανόνες στη βάση των οποίων χτίστηκε το κοινό νόμισμα.

«Είναι δικαίωμα της ελληνικής μεριάς να κάνει δημοψήφισμα και δικό μας δικαίωμα να κάνουμε τις κινήσεις μας για να προστατευτούμε, γι αυτό αποφασίσαμε να αφήσουμε το πρόγραμμα να εκπνεύσει αύριο. Αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη», είπε και πρόσθεσε: «Είναι αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η Ε.Ε., πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στα 19 κράτη, η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει τις κρίσεις. Το αντίστοιχο κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και εμείς να δείξουμε αλληλεγγύη με διάθεση συμβιβασμού, υπάρχει συμβιβασμός ανάμεσα σε αλληλεγγύη και ευθύνη. Το δεύτερο μνημόνιο ήταν μεγαλόθυμη πρόταση και η ελληνική μεριά είχε πει ότι ήταν η βάση επιμήκυνσης και περαιτέρω συζητήσεων».

Για την κρίση είπε πως η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτήν την κρίση με πολύ μεγαλύτερη άνεση και στιβαρότητα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, αναφερόμενη στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το ελληνικό ζήτημα μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, την οποία χρέωσε στην ελληνική πλευρά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, με αφορμή την παρότρυνση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τους πολίτες στην Ελλάδα να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα είπε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει να κάνει με το μέλλον του ευρώ». «Ξέρω ότι ο ελληνικός λαός θέλει να έχει τη δική του γνώμη. Δεν θέλω να υπάρξει υποψία ότι ασκούμε κάποια πίεση (υπέρ του «ναι»). Ο ελληνικός λαός θα διαμορφώσει την άποψή του». «Ο λαός θα αποφασίσει ό,τι θέλει, αλλά πρέπει να ξέρει τι θα σημαίνει αυτό» συμπλήρωσε.

Ads

Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανέφερε πως αν ο ελληνικός λαός πει όχι στην πρόταση των θεσμών, δεν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και θα πρόκειται σαφέστατα για απόφαση κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «το μόνο που ήθελε ήταν να πάρει κονδύλια χωρίς να δώσει κάτι η ίδια». «Υπήρχε κάθε διάθεση για να υπάρξει υγιής συμβιβασμός με τους Έλληνες, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε έναν άλλο δρόμο». «Η βασική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων κρατών έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ελλάδα ήθελε να έχει το δικαίωμα να μην τηρεί τις προδιαγραφές της ευρωζώνης», υποστήριξε.