Τα εσωκομματικά «τύμπανα» του «πολέμου» «ηχούν» από την Κυριακή το βράδυ στο «στρατόπεδο» της «παραδοσιακής» γαλλικής δεξιάς. Ο εσωκομματικός θρίαμβος του Φρανσουά Φιγιόν λίγους μήνες πριν, μετατράπηκε σε εφιάλτη. Σε ό,τι αφορά δε τον ίδιο προσωπικά, όλα δείχνουν ότι το μέλλον του στην ηγεσία του κόμματος δεν θα είναι και πολύ μεγάλο.

Ads

Με φράσεις όπως, «λυπηρό φιάσκο», «ηθική ήττα», οι μεγάλες προσωπικότητες των συντηρητικών του Φρανσουά Φιγιόν θρηνούν τον αποκλεισμό της δεξιάς από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, κάτι που έχει να συμβεί στη Γαλλία από το 1958.

Ο πρώην πρωθυπουργός (2007-2012) ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών χθες και υπέστη μια ταπεινωτική ήττα, παρά τις προσπάθειές του να ξεπεράσει το σκάνδαλο με την αργομισθία της συζύγου του και των παιδιών τους.

«Παρά τις προσπάθειές μου, παρά την αποφασιστικότητά μου, δεν κατάφερα να σας πείσω», παραδέχθηκε το βράδυ των εκλογών ο Φιγιόν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, που προκάλεσαν σεισμό στην πολιτική του οικογένεια.

Ads

«Αυτή η ήττα είναι δική μου», πρόσθεσε, ενώ ζήτησε από τους ψηφοφόρους του «να ψηφίσετε τον Εμανουέλ Μακρόν», διότι «η αποχή δεν συμφωνεί με τη νοοτροπία μου».

Με ποσοστό περίπου 20%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο 63χρονος συντηρητικός βρέθηκε στην τρίτη θέση, πίσω από τον κεντρώο Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Ξεπέρασε κατά λίγο τον υποψήφιο της άκρας αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ο πρώην πρόεδρος του UMP Φρανσουά Κοπέ εκτίμησε την Κυριακή ότι η δεξιά «ζει την 21η Απριλίου της».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στις 21 Απριλίου 2002 ο σοσιαλιστής υποψήφιος Λιονέλ Ζοσπέν αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών από τον πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος κατάφερε να περάσει στον β? γύρο και να αντιμετωπίσει τον απερχόμενο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ο οποίος επανεξελέγη.

«Το νοκ-άουτ της δεξιάς», είναι το πρωτοσέλιδο της συντηρητικής le Figaro.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Φιγιόν είχε αποδώσει τα δικαστικά του προβλήματα σε «συνωμοσία».

«Είναι μια ακόμη πιο σκληρή ήττα γιατί θα έπρεπε να έχουμε κερδίσει. Πληρώνουμε ακριβά αυτές τις υποθέσεις. Δεν έχασαν οι ιδέες μας», επεσήμανε χθες ο Λοράν Βοκιέ αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων.

Την Δευτέρα το πρωί επρόκειτο να συνεδριάσει η πολιτική επιτροπή του κόμματος και προβλέπεται ότι θα σημάνει το τέλος της πολιτικής ζωής του Φιγιόν.

Ωστόσο, στις 27 Νοεμβρίου 2016, μετά από μια διακριτική εκστρατεία, ο Φιγιόν επιβλήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές με ποσοστό 67% και παραμέρισε «ιερά τέρατα» της Δεξιάς, όπως ο Νικολά Σαρκοζί και ο Αλέν Ζιπέ.

Φαίνεται όμως ότι δεν είχε «ξεκαθαρίσει» τελείως με την «παλιά φρουρά», η οποία ουδέποτε τον στήριξε ουσιαστικά.

Και ενώ μέχρι ένα σημείο η μάχη, εντός και εκτός κόμματος, γινόταν με πολιτικούς όρους, αίφνης, στις 24 Ιανουαρίου όλοι σταματούν να μιλούν για το πρόγραμμά του, αφού ο Τύπος αποκαλύπτει ότι η σύζυγός του Πενέλοπι κέρδισε πάνω από 800.000 ευρώ σε αργομισθία, ως δήθεν κοινοβουλευτική υπάλληλος στο γραφείο του συζύγου της. Η Δικαιοσύνη παρεμβαίνει και η «κάθοδος» του Φιγιόν στον Αδη αρχίζει.
«Ανελέητος» ο Τύπος συνεχίζει τις αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Φιγιόν είχε διορίσει και τα παιδιά του όταν ήταν γερουσιαστής, ότι του χάρισαν πανάκριβα ρούχα και ρολόγια κ.λπ. Ο υποψήφιος διαψεύδει, αλλά το σκάνδαλο μαίνεται. Την 1η Μαρτίου 2017 ο Φιγιόν υπερασπίζεται μάταια τον εαυτό του. «Δεν θα αποσυρθώ, δεν θα υποχωρήσω», δηλώνει. Αλλά όταν καλείται από τον ανακριτή για το σκάνδαλο, ένα ένα τα στελέχη του τον εγκαταλείπουν.

Όπως εξελίχθηκε η σύντομη ηγετική καριέρα του Φιγιόν στους Ρεπουμπλικανούς, τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου μοιάζουν σαν ένα πολύ πικρό «κερασάκι» σε μια ήδη «ξινισμένη» «τούρτα».

Με τις βουλευτικές εκλογές προ των πυλών, η Δεξιά ελπίζει σε μια «επαναφορά», επιχειρώντας να «φορτωθεί» η αποκλειστική ευθύνη της ήττας στις προεδρικές στον Φιγιόν και να εμφανιστεί το κόμμα ως εκφραστής της «πλειοψηφικής άποψης» της κοινωνίας.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Laurent Wauquiez, περιφερειάρχη της Δεξιάς στην Auvergne-Rhône-Alpes, ο οποίος επιτέθηκε στον Φιγιόν ως εξής:«η Δεξιά πληρώνει ακριβά τα σκάνδαλα. Πιστεύω ότι δεν έχασαν οι ιδέες μας. Είμαι πεπεισμένος ότι οι ιδέες της Δεξιάς είναι πλειοψηφικές στη χώρα. Γι’αυτό απευθύνομαι σε όσους μοιράζονται τις ιδέες μας και τους λέω μην κατεβάζετε τα χέρια, μην χάνετε την ελπίδα».

«Δεν έχασε η Δεξιά, έχασε ο Φιγιόν», δήλωσε ο πρώην υπουργός και στενός φίλος του Σαρκοζί, Eric Woerth.«Αυτή την προεδρική εκλογή έπρεπε να την κερδίσουμε. Τα σκάνδαλα μας κατέστρεψαν», πρόσθεσε.

«Είναι μια προσωπική ήττα του Φρανσουά Φιγιόν, φταίει και η προσωπική γραμμή που είχε σε ορισμένα πολιτικά θέματα», κατήγγειλε ο αντιπεριφερειάρχης Gérald Darmanin της Hauts-de-France. Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της δεξιάς Rachida Dati κατήγγειλε «μια ήττα ηθική και ιστορική της Δεξιάς. «Η Γαλλίας της Δεξιάς υπάρχει, η Γαλλία της Αριστεράς υπάρχει, απλά όσοι τις εκπροσώπησαν συμπεριφέρθηκαν άσχημα», δήλωσε. «Δεν θέλω να κάνουμε τις βουλευτικές εκλογές με τα ίδια πρόσωπα», κατέληξε.

Ο δεξιός βουλευτής Georges Fenech, ο οποίος ήταν πολύ αυστηρός με τον Φρανσουά Φιγιόν σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δήλωσε: «Δεν κρύβω την τεράστια πικρία μου που δεν εισακούστηκα και το κόμμα μου δεν απέσυρε την εμπιστοσύνη του από έναν υποψήφιο πρόεδρο που είχε σοβαρά προβλήματα με την δικαιοσύνη», είπε.

Η πρώην υπουργός Nadine Morano εκτίμησε ότι «ο Φρανσουά Φιγιόν έχει τεράστια ευθύνη γιατί επέμεινε να μείνει υποψήφιος και δεν μπορέσαμε να κάνουμε προεκλογική εκστρατεία. Επέλεξε να παραμείνει, ελπίζω τώρα να αναλάβει τις ευθύνες του και από αύριο να αναγνωρίσει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να κατέβει επικεφαλής στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είναι θεμελιώδεις για εμάς», δήλωσε.