Οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα προχωρήσει σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τα κόμματα. Την ερχόμενη εβδομάδα οι πύλες του μεγάρου Κυρηνάλιου θα ανοίξουν και πάλι.

Ads

Μέχρι τώρα είναι σαφές ότι υπάρχουν δυο, κυρίως, εναλλακτικές: ή μια κυβέρνηση συνεργασίας της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια ή επιστροφή στις κάλπες, ίσως και τον Ιούνιο. Το κύριο ερώτημα που θέτουν οι σχολιαστές είναι αν η Λέγκα θα εγκαταλείψει τελικά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και θα συμμαχήσει με τα Πέντε Αστέρια.

Προς το παρόν ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, δηλώνει ότι στην διαπραγμάτευση επιβάλλεται να πάρει μέρος όλη η κεντροδεξιά, έστω και αν επιμένει ότι ο διάλογος με τους πεντάστερους πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά τα γκάλοπ δείχνουν μια διαφορετική πραγματικότητα: σε έρευνα του καναλιού «La 7» το 65% των ψηφοφόρων της Λέγκα απάντησε ότι «βλέπει θετικά» μια κυβέρνηση με μόνο σύμμαχο τα Πέντε Αστέρια. Ενώ και το 46% των υποστηρικτών του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο θέλει συνεργασία με τον Σαλβίνι.

Κρίσιμες εβδομάδες

Μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον άλλες τρεις εβδομάδες για να βρεθεί μια κάποια λύση. O υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο στο μεταξύ, επιμένει ότι θέλει να υπογράψει ένα «σαφές και αναλυτικό κυβερνητικό συμβόλαιο», όπως στη Γερμανία. Απευθύνεται ή στη Λέγκα ή στο Δημοκρατικό Κόμμα και ετοιμάζεται να συναντήσει τους επικεφαλής των δυο αυτών κομμάτων, πιθανότατα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Ads

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί, εν μέρει, και από δυο τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις: από τις περιφερειακές εκλογές στην περιοχή της κεντρικής Ιταλίας Μολίζε, στις 22 Απριλίου, και στην βορειοανατολική Φριούλι, στις 29 του μηνός. Στην πρώτη, μέχρι τώρα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, προηγούνται τα Πέντε Αστέρια, και στην δεύτερη η Λέγκα.

Ο διευθυντής, τέλος, της εφημερίδας Iλ Φόλιο, Κλάουντιο Τσεράζα, θεωρεί ότι αν οι προσπάθειες κυβερνητικής συνεργασίας Λέγκα- Πέντε Αστέρων δεν ευοδωθούν, τότε πριν την προκήρυξη νέων εκλογών θα εξετασθεί και μια άλλη πιθανότητα: η στήριξη μιας κυβέρνησης της κεντροδεξιάς, από μέρος του Δημοκρατικού Κόμματος. Και πιο συγκεκριμένα από βουλευτές και γερουσιαστές που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Πηγή: Deutsche Welle