Η Ίνγκε Γκρέσλε είναι ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην «τηλεμαχία» της με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου στο France24 προχώρησε σε ορισμένους ισχυρισμούς που δεν ήταν μόνο ανυπόστατοι αλλά απόλυτα ψευδείς. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στους ισχυρισμούς της κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και το change4all.eu, μια διεθνής πρωτοβουλία και πλατφόρμα για την αλλαγή στην Ευρώπη που δημιουργήθηκε με αφορμή τη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζει «τα επτά ψέματα της Ίνγκε Γκρέσλε» σχολιάζοντας: «Είναι μέρος του σχεδίου για αποδόμηση της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά πραγματικά ποιος αποδομεί ποιον;».

Ads

Στα πρώτα λεπτά της συνέντευξης, η Ίνγκε Γκρέσλε υποστήριξε πως «τώρα που επικεφαλής της διαπραγμάτευσης έχει αλλάξει, έχουμε κάποιον που δεν έρχεται σε αντίθεση με τον εαυτό του τρεις φορές την εβδομάδα». «Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στην κ. Γκρέσλε πως κατά τη διάρκεια του Εurogroup η πλευρά των δανειστών που διαψεύδονταν. Μετά και την αποκάλυψη του Paul Mason επίσημων εγγράφων της Κομισιόν είναι προφανές τι συνέβη και για ποιο σκοπό. Πρόκειται για μια συνηθισμένη στρατηγική των δανειστών να αντιστρέφουν την πραγματικότητα προκειμένου να αποδομήσουν την απέναντι πλευρά. Το μόνο πράγμα που ακόμη δεν μπορούν να κατανοήσουν είναι πως αν αυτή η διαπραγμάτευση οδηγήσει σε μια καταστροφή, το πρόβλημα θα είναι και στις δύο πλευρές», αναφέρει το change4all.eu.

«Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για ένα Grexit», είπε η Ίνγκε Γκρέσλε. «Ωστόσο είναι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση που έχει κάνει τεράστια βήματα προς έναν συμβιβασμό προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία», σχολιάζει το change4all.eu και προσθέτει: «Ποιος όμως μπορεί να πει το ίδιο πράγμα για αυτούς που κάθονται στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, οι οποίοι επαναφέρουν διαρκώς τις πολιτικές που έχουν ακυρωθεί από τη λαϊκή εντολή με βάση τις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα; Εδώ τι είπε ο Αλέκης Τσίπρα imageTsipras said και εδώ τι είπε ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας imagesaid Ίσως είναι η Γκρέσλε που θα πρέπει να αποφασίσει αν εργάζεται για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη ή όχι».

Δείτε τη συνέντευξη

Διαβάστε επίσης:

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει όσα είναι απαραίτητα για να παραμείνει στην ευρωζώνη», ισχυρίστηκε σε άλλο σημείο η Ίνγκε Γκρέσλε. «Μήπως περισσότερες περικοπές; Είναι οι μισθοί 300 ευρώ, οι συντάξεις φτώχειας και η απελευθέρωση των απολύσεων θεμελιώδεις κανόνες της ευρωζώνης; Μάλλον όχι», αναφέρει το change4all.eu.

Ads

«Πως περιμένετε από τους φτωχότερους φορολογούμενους της Σλοβακίας και της Λιθουανίας να πληρώσει τις υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης» και «αποφασίσατε να προσλάβετε 3.900 δημόσιους υπαλλήλους ενώ το ελληνικό κράτος έχει υπεράριθμους», ήταν οι άλλες δήλωση της Ίνγκε Γκρέσλε. Η απάντηση του change4all.eu : «Σκόπιμα ή όχι δεν αναφέρεται κατ’ αρχήν στη μεταρρύθμιση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ο προϋπολογισμός για την ΕΡΤ είναι περίπου 3,7 εκατ, ενώ μετά το «μαύρο» του Σαμαρά ο προϋπολογισμός ήταν 13,8 εκ. ευρώ. Εκτός από αυτό η δημόσια τηλεόρασης, όπως ορθά υπογραμμίζει ο Στέλιος Κούλογλου χρηματοδοτείται από τη συνεισφορά των τηλεθεατών και όχι από το κράτος. Ποιος μιλησε λοιπόν για υπερβολικές δαπάνες;

Αλλά ας ρίξουμε μια ματιά και στο ποσοστό απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Είναι προφανές ότι ακόμη και πριν από τη κρίση η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες με χαμηλό ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τον πληθυσμό της. Αντίθετα υπάρχουν χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Γαλλία οι οποίες έχουν τριπλάσιο αριθμό δημοσίεων υπαλλήλων αλλά κανείς δεν ζητά από αυτές τις χώρες να τον μειώσουν. Όσοι αντιτίθενται στην μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δημόσιο Τομέα είναι οι ίδιοι που υπερασπίζονται το κατεστραμμένο σύστημα του παρελθόντος. Και δεδομένου ότι η πολιτική πρέπει να εξυπηρετεί τους πολίτες, υπενθυμίζουμε πως η προηγούμενη κυβέρνηση έδιωξε 8.500 υπαλλήλους από τα ελληνικά νοσοκομεία, τα οποία είναι αυτή τη στιγμή σε απελπιστική κατάσταση με τεράστιες ελλείψεις ακόμη και σε αναλώσιμα.

Όσο για τους φορολογούμενους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών:

  • Η Ελλάδα έχει αποπληρώσει τις δόσεις των δανείων αν και δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014.
  • Το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί από την έναρξη της εφαρμογής του Μνημονίου από το 127% στο 180%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχε προτείνει μια ευρωπαϊκή συνεδρίαση για το δημόσιο χρέος δεδομένου ότι το ζήτημα του χρέους δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα (π.χ και η Ιταλία και η Ισπανία και η Γαλλία έχουν υψηλό χρέος) και προκλήθηκε κυρίως από την πολιτική απόφαση για διάσωση των τραπεζών.
  • Ακόμα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα πως η πολιτική λιτότητας που προωθείται έχει αποτύχει και είναι αντιδημοκρατική».

«Πρέπει η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση το 2010», δήλωσε η Ίνγκε Γκρέσλε. «Πρόκειται για κυβέρνηση πριν από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις», απαντάει το change4all.eu και συνεχίζει: «ας ελπίσουμε ότι εξακολουθούμε στην Ευρώπη να αντιλαμβανόμαστε τις εκλογές ως θεμελιώδη δημοκρατική διαδικασία που δίνει τη δύναμη στους πολίτες να αποφασίζουν για το μέλλον τους». «Μέρα με τη μέρα περισσότεροι ευρωπαίοι κατανοούν ότι η λιτότητα δεν είναι απλώς ένα αφηρημένο οικονομικό δόγμα αλλά προκειμένου να επιβληθεί χρειάζεται έναν ειδικό τύπο δημοκρατίας. Αυτό το είδος της δημοκρατίας στην οποία οι πολίτες είναι περιττοί και στην οποία η πολιτική πρέπει να υποτάσσεται στις αγορές. Η ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών με τις δηλώσεις της μας υπενθυμίζει πως η δημοκρατία απαιτεί καθημερινό αγώνα για να συνεχίσει να υπάρχει».

«Η Ελληνική Κυβέρνηση πιστεύει πως οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι ο σωστός τρόπος για να βγει από την κρίση. Πως μπορείτε να περιμένετε από κομμουνιστές να κάνουν μια μεταρρύθμιση;», δήλωσε η ευρωβουλευτής της Άνγκελα Μέρκελ. «Η Ίνγκε Γκρέσλε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προφανώς δεν έχει δεχθεί ακόμη ότι το τείχος του Βερολίνου δεν υπάρχει πια, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα που χρησιμοποιούσε πριν από 25 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστούμε πως μας δίνει τη δυνατότητα να υπενθυμίσουμε στους Ευρωπαίους πως η νεοφιλελεύθερη πολιτική ελίτ αντιτίθεται σθεναρά στις αξίες που η ευρωπαϊκή αριστερά και η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει να υπερασπιστεί. Περισσότερη Δημοκρατία, νόμοι κατά των οικονομικών ανισοτήτων, υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, αντιμετώπιση της διαφθοράς και δικαιοσύνη για όλους. Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες η κ. Γκρέσλε αντιτίθεται δυστυχώς. Όμως δεν είναι η πολιτικής θέση που προκαλεί απογοήτευση, αλλά η εμμονή της να αναπαράγει μια αφήγηση που τόσο μακριά από την αλήθεια».

«Δεκαεπτά λεπτά συνέντευξης: Τόσο ελάχιστη αξιοπιστία, αλλά και τόσα πολλά ψέματα. Είναι προφανές ποιος υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις. Την επόμενη φορά ελπίζουμε ότι οι ευρωβουλευτές που υπερασπίζονται τη λιτότητα να είναι πιο ενημερωμένοι και λιγότερο προκλητικοί», καταλήγει το δημοσίευμα του change4all.eu.