Όπως αναμενόταν, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε τον νόμο που ενέκρινε το καταλανικό κοινοβούλιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με δικαστική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.

Ads

Νωρίτερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι ζήτησε από το Δικαστήριο να κρίνει παράνομη τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο νόμος, που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των Καταλανών βουλευτών, είναι αντισυνταγματικός, δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου.

Το γραφείο του Ισπανού γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος ηγετικών μελών του καταλανικού κοινοβουλίου που ενέκριναν τον νόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το καταλανικό κοινοβούλιο (Parlament) την Τετάρτη ενέκρινε νόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας την 1η Οκτωβρίου, αλλά και για τον καθορισμό νομικού πλαισίου για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Το αποτέλεσμα της ολομέλειας του Parlament ήταν εν πολλοίς προδιαγεγραμμένο, δεδομένης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτουν στο σώμα τα κόμματα της συμμαχίας Junts pel Si (Μαζί για το Ναι) και οι CUP, τα οποία προωθούν την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

Πάντως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας δήλωσε την Πέμπτη στην Βαρκελώνη, πως η Μαδρίτη έχει επιβάλει μια «λανθάνουσα κατάσταση πολιορκίας» με την ανακοίνωση της άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον των ηγετών της Καταλονίας.