Ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των Podemos αντίστοιχα, συναντώνται σήμερα για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών εβδομάδων με σκοπό να ξεκινήσουν αυτή τη φορά τη διαδικασία συνεργασίας στο κοινοβούλιο.

Παρά τη διακοπή, η οποία οφείλεται κυρίως στο PSOE, αυτή τη φορά υπήρξαν πολλές συζητήσεις την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των δύο πολιτικών που οδήγησαν στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το απόγευμα.

Η τροποποίηση του Συντάγματος με ενίσχυση της αυτονομίας στην Καταλονία, με την αναγνώριση της πολυεθνικότητας, είναι το θεμελιώδες ζήτημα που έχει ο Σάντσεθ στην ατζέντα της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στις πέντε στο κοινοβούλιο, μαζί με  κοινωνικοοικονομικές πρωτοβουλίες πολύ παρόμοιες με εκείνες που παρουσίασαν οι Podemos.

Δύο ευρείες κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες του PSOE και των Podemos είναι πιθανό να συνοδεύσουν σήμερα στη συνάντηση τους Σάντσεθ και Ιγκλέσιας. Στην προηγούμενη, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου, έπειτα από διακοπή 16 μηνών, συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν πέντε ομάδες εργασίας υπό τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Μαργαρίτα Ρόμπλες και Ιρένε Μοντέρο αντίστοιχα. Τίποτε από αυτά δεν είχε γίνει και η εργασία θα αρχίσει να οργανώνεται από σήμερα.

Η έγκριση το περασμένο Σάββατο της λεγόμενης Διακήρυξης της Βαρκελόνης από το PSOE και το  PSC (Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας) θα καθορίσει το περιεχόμενο της συνάντησης αυτής, καθώς ο Πέδρο Σάντσεθ θέλει να εμπλέξει τον Ιγκλέσιας στο περιεχόμενό της και να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό τις συνομιλίες με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.