Ο Φρανσουά Ολάντ κάνει απλώς τις τελευταίες του εμφανίσεις περιφέροντας την ηττημένη σκιά της γαλλικής  οσιαλδημοκρατίας, ο Πάολο Τζεντιλόνι παίζει κατενάτσιο στο όνομα του Ρέντσι και υπό την ασύμετρη απειλή του Μπέπε Γκρίλο, κι ο Αντόνιο Κόστα κατατρέχεται από το φάντασμα ενός ακόμη πορτογαλικού Μνημονίου.

Ads

Δίπλα τους, αλλά και απέναντι, ο Μαριάνο Ραχόι επιχειρεί να κυβερνήσει την Ισπανία στηριγμένος μόνον στα δεκανίκια της Μέρκελ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κι ο Νίκος Αναστασιάδης μετρά λεπτά όρια ανάμεσα σε ιστορικές ευκαιρίες και ιστορικές παγίδες για την επίλυση του Κυπριακού.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου δίνουν σήμερα συνέχεια στην πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για το «ευρω-μεσογειακό τόξο» και συναντώνται στη Λισαβόνα. Η πρώτη σύνοδος του λεγόμενου «Club Med» πριν από τέσσερις μήνες στην Αθήνα είχε γεννήσει προσδοκίες και είχε προκαλέσει ανοιχτό εκνευρισμό στο Βερολίνο. Σήμερα, όμως, στη Λισαβόνα οι προκλήσεις και τα ρίσκα είναι ακόμη πιο σκληρά και για τον Νότο, και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Με τον πλανήτη να έχει μπει οριστικά στην «εποχή Τραμπ», με την επέλαση της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού να πέφτει βαριά πάνω από τις τέσσερις καθοριστικές εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται στην Ευρώπη και με το ελληνικό μνημονιακό δράμα πάντοτε ανοιχτό, οι απαντήσεις και η δυναμική που μπορεί να αποκτήσει το «μέτωπο του Νότου» είναι πολιτικό εγχείρημα υψηλής δυσκολίας.

Ads

Οι ηγέτες πάντως της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας,  της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας συναντώνται στη Λισαβόνα με στόχο να χαράξουν συντονισμένη γραμμή εν όψει δύο κρίσιμων συνόδων κορυφής της ΕΕ – εκείνης της 3ης Φεβρουαρίου στη Μάλτα και της ιστορικής συνόδου της 25ης Μαρτίου στην Ιταλία για τα 60 χρόνια από την ιδρυτική ευρωπαϊκή Συνθήκη της Ρώμης.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Τσίπρα – Ραχόι για οικονομία και προσφυγικό

Στην ατζέντα της συνόδου του Νότου, που βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου σε εξέλιξη στη Λισαβόνα, είναι τα θέματα της ασφάλειας, η μεταναστευτική κρίση, καθώς και η πορεία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Ο οικοδεσπότης της συνόδου Αντόνιο Κόστα δίνοντας και τους βασικούς στόχους της συνάντηση έθεσε τα ζητήματα της ενίσχυσης του πακέτου Γιούνκερ υπέρ των επενδύσεων, της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, αλλά της «πολιτικής θετικών διακρίσεων» υπέρ χωρών που έχουν πληγεί σκληρότερα από την κρίση, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

«Μπροστά στην άνοδο του εθνικισμού, του προστατευτισμού, του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας η ΕΕ έχει ανάγκη έναν νέο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και σύγκλισης» δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα. Η απάντηση, όμως, σ’ αυτό το μήνυμα – ενάρετη ή μη – είναι και πάλι καταδικασμένη να δοθεί μέσω βορρά και Βερολίνου…