Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε αργά το βράδυ της Τετάρτης σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά επίπεδα παροχής ασύλου(και τις υποδομές υποδοχής και υποστήριξης, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ένα έλεγχος απέναντι στις μαζικές προσφυγικές ροές που κινούνται προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αποφασίστηκαν κατ’ αρχήν δύο άξονες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ads

Το πρώτο σημείο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, αφορά στη συζήτηση γύρω από την άμεση (βραχυπρόθεσμη) αντιμετώπιση των μελλοντικών μαζικών προσφυγικών ροών αλλά και ποια θα πρέπει να είναι απάντηση της ΕΕ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ο δεύτερος άξονας, σύμφωνα πάντα με τις Βρυξέλλες, είναι η εξέταση της στρατηγικής της ΕΕ στις επόμενες τρείς εβδομάδες, μέχρι την Σύνοδο Κορυφής Οκτωβρίου, έτσι ώστε να γίνουν οι πρώτες κινήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, παρά το γεγονός ότι η πρόταση Γιούνκερ για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία είχε περάσει με ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι ομόφωνα, δεν παρατηρήθηκαν εντάσεις στη Σύνοδο, αν και οι ισορροπίες παραμένουν εξαιρετικά λεπτές, καθώς ήδη αρκετές χώρες (όπως π.χ. η Σλοβακία και η Ουγγαρία) έχουν διαφοροποιηθεί πλήρως από το «ευρωπαϊκό άρμα» ως προς την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που σοβεί στην ΕΕ.

Ads

Σημείο συζήτησης θα αποτελέσουν στο επόμενο διάστημα οι παραβάσεις της Ελλάδας της συνθήκης του Δουβλίνου για την μετανάστευση, σε θέματα παροχής ασύλου, την υλικοτεχνική υποστήριξη των προσφύγων και τις συνθήκες διαβίωσης τους που δεν συμβαδίζουν με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Εξάλλου, επί τάπητος θα τεθεί και η δομή της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ που δέχεται ήδη σφοδρές επικρίσεις, ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη τροποποίηση του μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Τέλος, συζητείται ένα πακέτο χρηματοδότησης προς χώρες εκτός ΕΕ για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Ήδη, κατά πληροφορίες, βάσει του Παγκοσμίου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ προβλέπονται κονδύλια ύψους έως και 1 δισ. ευρώ σε δράσεις για την αρωγή των προσφύγων σε χώρες, όπως η Τουρκία και η Συρία.

Όλες οι εξελίξεις γύρω από τη Σύνοδο Κορυφής

– «Το προσφυγικό είναι μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αμέσως μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες με θέμα την προσφυγική κρίση στην ΕΕ.

– «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, και το γεγονός ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη.

– Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι η ΕΕ θα αναλάβει μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη δράση για το προσφυγικό, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν ό,τι χρειάζονται στους καταυλισμούς και να μην σκέφτονται καν να πραγματοποιήσουν αυτό το πολύ δύσκολο ταξίδι.

– Πρέπει να έχουμε αποτελέσματα ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ολάντ: Απαιτείται έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

– Τσίπρας: Ευρώπη σημαίνει να μοιραζόμαστε ευθύνες και βάρη – Η δήλωση του πρωθυπουργού, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

– «Να στείλουμε σωστά μηνύματα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

– Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες πριν την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, όπου αναμένεται να κυρωθεί σε επίπεδο αρχηγών των κρατών-μελών το σχέδιο του επικεφαλής της Κομισιόν για την ανακατανομή 120.000 προσφύγων στην Ευρώπη των 28.

– Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας του συναντήθηκε με τον πρόεδρο της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα.  Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, κύκλοι της σοσιαλιστικής ομάδας έκαναν γνωστό ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα θέματα της οικονομικής πολιτικής, της ρύθμισης του ελληνικού χρέους καθώς και του τρόπου εμπλοκής τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συνάντηση νωρίτερα με τον κ. Πιτέλα, επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών. @giannipittella #Greece pic.twitter.com/4tBAnPsjQE
— PrimeMinisterGR (@PrimeministerGR) September 23, 2015